Foto: Fredrik Sandin Carlson

Jordärtskockssoppa


20 min4

Len och krämig soppa på jordärtskockor, funkar lika bra till förrätt som huvudrätt!

  • 2 st schalottenlökar
  • 3 dl vitt vin
  • 500 g jordärtskockor
  • 1 msk smör
  • 4 dl grädde
  •   salt
  •   peppar
  1. Skala schalottenlök och jordärtskockor. När man skalar jordärtskockor är det bra att ha en bunke med vatten och lite citronsaft i bredvid. Lägg ner jordärtskockorna i vattnet så fort de är skalade så blir de inte missfärgade.
  2. Skär ner schalottenlöken i lagom stora bitar. Fräs på medelvärme tillsammans med 1 matsked smör. När löken har svettats ett tag utan att få färg, tillsätt jordärtskockorna. Låt dem fräsa med i cirka 5 minuter under omrörning.
  3. Häll på det vita vinet och låt sedan koka ihop tills hälften återstår.
  4. Tillsätt grädden och låta allt sjuda i cirka 5 minuter.
  5. Mixa soppan slät. Detta gör man bäst med en stavmixer eller i en matberedare.
  6. Smaka av soppan med salt och peppar och servera.

Annons:

  •  30 min
  •  14 ingr

Jordärtskockssoppa

av Anna Skipper
  •  8 ingr

Fänkålssoppa

av Jan Boris-Möller
  •  20 min
  •  8 ingr
  •  9 ingr

Jordärtskockssoppa

av Emil - Leksand
  •  45 min
  •  14 ingr

Jordärtskockssoppa med löjrom

av Tomas Tobé - politikervecka
  •  20 min
  •  9 ingr