Roast potatoes

Jens Linder

Roast potatoes

6 ingredienser

Ugnsstekta hela potatisar är ett vanligt tillbehör i England. Helst ska de ha en lite ruggad och knaprig yta, vilket de får om man förkokar dem och skakar om dem lite grand. Potatisarna kan vara i ugnen samtidigt med yorkshirepuddingen. Tillsammans utgör de ett rejält och smaskigt tillbehör till en vällagad engelsk rostbiff.

Ingredienser

portioner
  • 2 kg fasta små potatisar
  • 2 l vatten
  • 2 tsk salt
  • 0,5 dl baconfett, fett från steken eller smör
  • salt
  • svartpeppar, ur kvarn

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisarna. Koka upp vatten och salt i en kastrull och lägg i potatisarna. Låt koka under lock i 7-8 minuter.
  2. Häll av vattnet. Greppa kastrullhandtaget med ena handen, håll fast locket med andra handen och skaka potatisarna lite grand. Det gör man för att rugga upp potatisytan.
  3. Lägg potatisarna i en långpanna. Klicka över fettet. Baka i ugnen i cirka 20-25 minuter. Används större potatisar kan det ta upp till 50 minuter att få dem mjuka rakt igenom. Potatisarna behöver inte vändas.
  4. Salta och peppra när potatisarna är klara. Servera med stek, sky (gravy) och yorkshirepudding.