Tjäder (eller annan skogsfågel) och savoykål i gryta

Tjäder (eller annan skogsfågel) och savoykål i gryta
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Jens Linder

Tjäder (eller annan skogsfågel) och savoykål i gryta

20 ingredienser

Det har blivit mode att servera fågel rosastekt, och inget ont i det. Men man ska inte glömma bort att en välstekt fågel är mycket delikat, bara man håller den saftig. Och det är inte så svårt om man håller tillagningstemperaturen låg. Jag har lagt till lite mer kryddor än man vanligtvis gjorde förr.

Ingredienser

portioner
  • 1 tjäder, cirka 2 kg eller 2 mindre fåglar
  • salt
  • svartpeppar, ur kvarn
  • vitpeppar, ur kvarn
  • 2 tsk timjan
  • 1 tsk rosmarin
  • 2 msk smör
  • 0,25 savoykål
  • 100 g sidfläsk, i tärningar
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 lagerblad
  • 4 enbär, krossade
  • 4 korianderfrön, krossade
  • 1 msk vetemjöl + 1 msk smör
  • 1 tsk rönnbärsgelé
  • 2 msk torr finosherry
  • salt
  • vitpeppar, ur kvarn

tillbehör

  • kg rönnbärsgelé

Gör så här

  1. Ta ut eventuellt inkråm (lever och hjärta) och skölj fågeln noga. Man kan också binda upp fågeln, men det tycker jag inte är nödvändigt.
  2. Salta och krydda fågeln inuti och utanpå med svartpeppar, vitpeppar, timjan och rosmarin.
  3. Värm en stekgryta och lägg i smöret. Bryn fågeln runtom så noga det går. Ta upp fågeln och lägg åt sidan på ett fat så länge.
  4. Skär savoykålen i grova strimlor och stek dem tillsammans med fläsktärningarna i grytan på medelgod värme.
  5. Lägg ner fågeln i grytan igen. Häll på vin, grädde och tillsätt lagerblad, enbär och koriander. Låt sjuda under lock på svag värme i 1 ½ - 2 timmar
  6. eller tills köttet når en innertemperatur på 68 - 70 grader.
  7. Ta upp fågeln och låt den vila i folie i 10 minuter. Red under tiden såsen i grytan: Knåda ihop mjöl och smör och rör ner i såsen. Koka upp och låt
  8. sjuda några minuter. Smaka av med gelé, sherry, salt och peppar.
  9. Skär fågeln i fina bitar och lägg upp på ett fat med savoykålen.
  10. Servera med rönnbärsgelé, stekt potatis och med såsen vid sidan om.