Foto: Stefan Wettainen

Vildsvinsstek med honung och citron


6

Det här är ett enkelt recept där de exakta proportionerna inte är så viktiga. Man kan höfta med både citron och honung, det blir gott hur man än gör.

  • 1 st vildsvinsstek à 1 ½ kg
  •   salt
  •   vittpeppar ur kvarn
  • 2 msk smör
  • 1 dl flytande honung
  • 1 st citron, urpressad saft

Sås:

  • 1 tsk idealvetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 2.5 dl kalvbuljong
  • 1 tsk gelé (gärna portvins- eller svartvinbärsgelé)
  •   salt
  •   vitpeppar ur kvarn
  1. Sätt ugnen på 150 grader. Salta och peppra köttet och smörstek det runtom i en het stekpanna.
  2. Lägg köttet i en ugnsfast form. Häll på ½ dl honung och saften från halva citronen. Sätt in i ugnen och stek i 1 timme.
  3. Ta ut steken och häll på resten av honungen och citronsaften. Sätt in formen i ugnen igen och stek tills innertemperaturen är 70 grader, det tar mellan 15 och 45 minuter.
  4. Ta ut köttet och låt det vila inslaget i aluminiumfolie i 10 minuter.
  5. Gör såsen
    Blanda ut mjöl med grädde i en kastrull och häll i skyn från foliepaket och ugnsformen. Häll också i kalvbuljong. Koka ihop utan lock i cirka 10 minuter och smaka av med gelé, salt och peppar.
  6. Skär köttet i skivor och servera med sås, gelé och kokt potatis.

Annons:

Liknande recept

  •  15 min
  •  10 ingr
  •  14 ingr
  •  8 ingr

Hemgjord falukorv

av Jacob Wismar
  •  9 ingr