Skånsk kalops
Foto: Stefan Wettainen

Skånsk kalops av
Långkok,  


6

Bara tanken på kalops gör mig hungrig. Dess täta, kryddpeppriga smak är något speciellt. Planerar man en dag i förväg kan rätten klassas som snabbmat. Kött med ben ger en särskild must åt buljongen. Tar man bort morötterna blir det vanlig oskånsk kalops.

Tänk på, att om du vill dubbla receptet till en gryta måste du minska mängden vätska - annars blir det soppa!

Vad tyckte du om receptet? Betyg: 2.75/5   Röster: 4 Tack för din röst
  1. Skär köttet i bitar om 3 centimeter, låt benen sitta kvar. Skala lökarna och skär dem i klyftor.
  2. Salta och peppra köttet och bryn det i omgångar i smör i en stekpanna. Lägg över det i en gryta. Bryn också löken i smör och lägg över den i grytan. Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll ner denna sky i grytan. Lägg i lagerblad och kryddpeppar. Häll i vattnet.
  3. Låt sjuda i 30 minuter till att börja med.
  4. Skala morötterna och skär dem i tunna skivor. Lägg ner dem i grytan. Låt sjuda i ytterligare 1 timme eller lite längre, tills köttet är riktigt välkokt. Rör ihop mjöl och vatten till en slät redning. Vispa ner den i grytan.
  5. Koka i cirka 5 minuter. Smaka av.
  6. Servera kalopsen med kokt potatis och inlagda rödbetor.
Pilsnerkalops

Pilsnerkalops

av Jens Linder
  •  10 ingr
Skånsk kalops

Skånsk kalops

av Nils Emil Ahlin
  •  12 ingr
Leif Mannerströms kalops

Leif Mannerströms kalops

av Leif Mannerström
  •  13 ingr
  •  16 ingr
Kalops

Kalops

av recept.nu
  •  9 ingr
  •  20 ingr
  •  7 ingr

Gurk- och senapssill

av Jens Linder
  •  12 ingr
Mjuk pepparkaka

Mjuk pepparkaka med torkad frukt

av Johanna Westman, Jens Linder
  •  14 ingr

Kavringskanapé med ädelost och granatäpple

av Johanna Westman, Jens Linder
  •  6 ingr