Foto: Stefan Wettainen

Klassisk oxsvanssoppa


12

Det här var en av de första avancerade rätterna jag lagade som ung, och det är fortfarande en av mina absoluta favoriter. Oxsvansen ger en särskild mättad och mustig smak som berikas av många tillägg som rödvin, portvin och soja. Somliga föredrar att låta bli att reda med vetemjöl, andra utesluter grädden. Experimentera gärna fram din egen variant.

  • 1.2 kg oxsvans, huggen i bitar
  •   salt
  •   vitpeppar ur kvarn
  • 1 st tärnad morot
  • 1 st gul lök
  • 1 stjälk hackad blekselleri
  • 0.25 st purjolök
  • 2 l vatten
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 tsk japansk soja
  • 4 dl rödvin
  • 4 msk portvin (ruby)
  • 5 st svartpepparkorn
  • 5 st vitpepparkorn
  • 1 tsk torkad timjan el 2 tsk färsk
  • 1 st lagerblad
  • 1 tsk salt
  • 1 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl vispgrädde
  •   salt efter smak
  •   svartpeppar ur kvarn
  1. Salta och peppra oxsvansarna.
  2. Bryn oxsvansbitarna i en gryta i hälften av oljan. Ta upp bitarna och lägg åt sidan så länge.
  3. Fräs morot, lök och selleri i resten av oljan. Efter ett par minuter, när grönsakerna blivit mjuka, ska oxsvansbitarna läggas tillbaka i grytan och vattnet slås på. Låt koka upp och skumma väl.
  4. Tillsätt tomatpuré, soja, rödvin, hälften av portvinet, svartpeppar, vitpeppar, timjan, lagerblad och 1 tesked salt. Sjud under lock på svag värme (ju svagare desto bättre) i 4 timmar eller tills köttet är riktigt mjukt och genomkokt.
  5. Ta upp oxsvansbitarna och lägg åt sidan (håll dem varma i ugn eller inslagna i aluminiumfolie om rätten ska serveras på en gång). Sila ner buljongen i en skål.
  6. Fräs smör och vetemjöl i grytan någon minut. Häll i buljongen under omrörning. Tillsätt grädde. Låt koka upp och sjud i ett par minuter. Häll i resten av portvinet. Smaka av med salt och peppar.
  7. Servera med köttbitarna vid sidan om eller i soppan. Man kan också lägga undan lite morotsbitar att garnera med. Ett annat alternativ är att skära loss köttet från benen och låta det värmas i soppan. Servera gärna nybakat bröd till.

Annons:

Oxsvanssoppa

av recept.nu
  •  9 ingr

Oxsvanssoppa

av Johan Jureskog
  •  18 ingr
  •  11 ingr
  •  18 ingr
  •  12 ingr

Oxsvansragu

av Nils Emil Ahlin
  •  18 ingr
  •  10 ingr