Dillkött
Foto: Stefan Wettainen

Dillkött av
Långkok,  


8 Tack för din röst

Dillkött är en av den svenska husmanskostens främsta rätter och en av mina favoriter. Jag gör min version ganska mild och inte så väldigt sötsur som en del. Laga en stor sats när du ändå håller på. I de flesta versioner görs dillkött på kött med ben. Denna variant är benfri. Jag brukar lägga till lite dillfrön för att fördjupa smaken, men det gör man inte i traditionella recept. Om man vill kan man dessutom tillsätta en äggula utrörd i en till två deciliter vispgrädde, då kan man också öka mängden socker och ättiksprit om man så önskar.

Tänk på, att om du vill dubbla receptet till en gryta måste du minska mängden vätska - annars blir det soppa!

  1. Skär köttet i 3 - 4 centimeter tjocka bitar. Lägg bitarna i en kastrull. Koka upp vatten och salt eller buljong i en annan kastrull.
  2. Häll det kokande vattnet över köttbitarna och låt koka upp igen (på så vis minimerar man de partiklar som lossnar från köttet).
  3. Skumma noga bort det grums som stiger till ytan.
  4. Lägg i moroten, purjolökshalvan, kryddor och salt. Låt sjuda försiktigt under lock i 1 timme och 15 - 30 minuter, eller tills köttet är riktigt mört.
  5. Lägg över köttet i en kastrull.
  6. Gör sedan i ordning såsen. Fräs smör och mjöl och häll på 5 - 6 deciliter av kokspadet under vispning och sjud tills såsen tjocknar. Lägg i köttet och låt sjuda i 5 minuter. Tillsätt ättika, socker, vitpeppar och dill. Om man vill kan man röra ut en äggula i 1 - 2 deciliter vispgrädde och röra ner i grytan. Efter det får grytan inte koka, bara sjuda. Smaka av med lite salt. Servera med kokt potatis.

Kokt kalv i dillsås

av Nils Emil Ahlin
  •  1h 10 min
  •  17 ingr
  •  2h 30 min
  •  26 ingr
  •  19 ingr
  •  16 ingr
  •  14 ingr

Dillkött på mitt vis

av Leif Mannerström
  •  24 ingr

Klassiskt dillkött

av Per Morberg
  •  17 ingr
  •  ca 2 h
  •  12 ingr

Pilsnerkalops

av Jens Linder
  •  10 ingr

Gryta på renskav

av Anders Levén
  •  30 min
  •  10 ingr

Kalops

av recept.nu
  •  9 ingr

Skånsk kalops

av Jens Linder
  •  12 ingr

Skånsk kalops

av Nils Emil Ahlin
  •  12 ingr

Oxsvanssoppa

av Johan Jureskog
  •  18 ingr