Foto: Stefan Wettainen

Ölbräserad portabella med färsk vitlök, sparris och bacon


4

Färsk vitlök är en riktig delikatess. Här bräseras den med den storhattade portabellasvampen, vit sparris och rökigt bacon. Bästa resultatet uppnås om rätten tillagas och serveras i en rejäl gryta.

  • 4 st färska hela vitlökar (med del av blasten kvar)
  • 4 st stora portabellasvampar
  • 140 g bacon
  • 8 st vita sparrisar
  • 2 msk smör
  • 33 cl gott lageröl med inte alltför hög beska
  • 2 kvist rosmarin
  • 1 st lagerblad
  •   salt

Tillbehör

  •   bröd, exempelvis tyskt lantbröd
  1. Klyv vitlökarna på längden. Ta isär svampens hatt och fot. Dela baconskivorna i småbitar. Skala sparrisen, utom vid knoppen.
  2. Smörfräs bacon, svamp, och vitlök i en medelvarm gryta. När ingredienserna börjar få färg; slå i öl, lägg i sparris, rosmarinkvistar och lagerblad. Bräsera under lock i 20 minuter.
  3. Smaka av med salt. Servera rätten som den är - ångande het och gärna med lite bröd som kan doppas i buljongen.

Annons:

Liknande recept

  •  13 ingr
  •  7 ingr

Ölbräserad rådjursgryta

av Henrik Norström
  •  16 ingr
  •  11 ingr

Pilsnerkalops

av Jens Linder
  •  10 ingr
  •  3 h
  •  25 ingr