Musselsoppa som du behagar

Musselsoppa som du behagar
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Jens Linder

Musselsoppa som du behagar

Av: Jens Linder

Från: Made in Sweden

12 ingredienser

20 min

Den här soppan på musslor kan göras på många goda sätt, man kan till och med ha i några ostron mot slutet. Här kan man som matlagare själv göra en massa olika val. Kanske vill man ha i grädde eller smör, kanske sherry, vin eller porter. Friheten gör att det är extra viktigt att smaka av. Tänk på att soppan inte ska vara för intensiv i smaken. /Jens Linder

Det är inte så dumt att börja med ostron och sedan gå över till andra skaldjur. Här hittar du

Ostron med tillbehör och fyra dippsåser

.

Receptet är hämtat ur Made in Sweden.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg färska blåmusslor (eller hjärtmusslor, sandmusslor eller en blandning)
  • 1 gul lök, hackad (eller 1 hackad bit purjolök)
  • 1-2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 msk matolja (eller olivolja)
  • 1-2 krm cayennepeppar
  • 2-4 dl torr vitt vin, 1-2 dl torr sherry eller 2 dl porter
  • ev 1 dl persilja, klippt
  • ev 4-8 ostron
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (eller vitpeppar ur kvarn, efter smak)
  • ev 1-2 dl vatten (eller buljong eller 1 dl vispgrädde eller 50 g smör)

Till servering

  • lantbröd

Gör så här

  1. Se över musslorna.
  2. Lägg dem i en skål och skölj dem i kallt vatten.
  3. Ta bort skägget och skaka om i skålen.
  4. De musslor som inte sluter sig bör kasseras.
  5. Fräs lök- och vitlökshack i oljan på låg värme i en rymlig kastrull tills det blivit mjukt.
  6. Tillsätt kajennpeppar och fräs i ytterligare någon minut.
  7. Häll i vin, sherry eller porter, strö över persiljan, lägg ner musslorna (och eventuella ostron) och sätt på lock.
  8. Låt det hela sjuda tills musslorna öppnar sig. De som inte öppnar sig ska slängas.
  9. Smaka av soppan med salt och peppar och späd eventuellt med vatten, buljong eller grädde.
  10. Tillsätt eventuellt lite smör.
  11. Servera på en gång, gärna med lantbröd.