Currysoppa med hel svamp

Currysoppa med hel svamp
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Jens Linder

Currysoppa med hel svamp

11 ingredienser

När man använder svamp i matlagning brukar man ofta hacka den. Här har jag valt att låta den långkoka hel. Svampen kan sedan serveras vid sidan om. Man kan använda olika sorters svamp, till exempel stensoppar (däribland karljohan) eller andra soppar, fårtickor och blek taggsvamp. Men vackrast blir soppan om man använder svart trumpetsvamp. Mängden svamp som kokar med kan variera, det är inte så noga.

Ingredienser

portioner
  • 20-24 svarta trumpetsvampar (eller annan svamp)
  • 2 msk smör
  • 2 msk matolja
  • 4 gula lökar, finhackade
  • 2 msk curry
  • 4 tsk gurkmeja
  • 1 l svampbuljong
  • 1 l hönsbuljong
  • 6 dl vispgrädde
  • 2 tsk rödvinsvinäger
  • salt

Gör så här

  1. Rensa svampen och dela de största på längden. Fräs svampen i hälften av smöret och oljan. Ställ undan så länge.
  2. Fräs lökhacket i resten av smöret och oljan under omrörning tills det får fin färg och börjar dofta gott. Strö över curry och gurkmeja och fräs ytterligare ett par minuter.
  3. Häll på buljong och låt sjuda under lock i 20 minuter.
  4. Häll i grädde och vinäger. Tillsätt svampen. Låt sjuda i ytterligare cirka 20 minuter under lock, tills svampen mjuknat.
  5. Smaka av med salt. Servera soppan i varma skålar eller sopptallrikar, eventuellt med svampen vid sidan om på en assiett.