Sorbet med bär och mynta

Sorbet med bär och mynta
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Jens Linder

Sorbet med bär och mynta

Av: Jens Linder

Från: Made in Sweden

6 ingredienser

1h

Att göra sorbet på bär är lätt och blir väldigt gott. Sorbet på åkerbär smakar underbart, men man kan även använda sig av andra bär. Det går förstås att blanda olika sorters bär också. Servera sorbeten som den är, kanske med lite färska bär som garnering, eller med lite mörk choklad i bitar. Ur boken Made in Sweden.

Receptet går att applicera på flera sorters bär. Prova i första hand hallon, björnbär, riktigt mogna svarta vinbär eller hjortron.

Åkerbäret bör hanteras försiktigt så att dess aromer inte förstörs. Sjud bären kort om de ska tillagas varmt. Eftersom bäret är så komplext i smaken bör man även vara försiktig med smaktillsatser. Socker, lite citron, möjligen en aning vanilj eller andra timida smaker som fläder, vitt sött dessertvin eller andra nordiska bär är bra smakkombinationer tillsammans med åkerbär.

Receptet är hämtat ur boken Made in Sweden.

Ingredienser

portioner
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 8 dl bär, färska eller frysta som tinat
  • 12 kvistar mynta
  • 1 tsk citron, pressad
  • färska bär, till garnering

Gör så här

  1. Koka upp socker och vatten tills sockret löser sig.
  2. Skölj de färska bären.
  3. Lägg ner bären i kastrullen med sockerlag tillsammans med myntan.
  4. Koka upp och låt sjuda i 1 minut.
  5. Tillsätt citronsaften.
  6. Dra av från värmen och låt svalna en aning.
  7. Passera bären genom en nätsil för att få bort skalrester.
  8. När bärpurén har kallnat, låt den gå i glassmaskin till en rätt fast men krämig konsistens. Det tar cirka 20 minuter. Har man ingen glassmaskin kan man ställa in smeten i frysen i en bunke och röra om
  9. någon gång i timmen så att sorbeten blir jämn och luftig.
  10. Servera sorbeten som den är, kanske med lite färska bär som garnering, eller med lite mörk choklad i bitar.