Banana longboat med kola och hallon

Banana longboat med kola och hallon
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Jens Linder

Banana longboat med kola och hallon

6 ingredienser

Istället för vispad grädde och chokladsås, som är den här klassikerns vanliga smaker, har jag valt en fräsch hallonsås och en kolasås. Portionerna kan vara väl stora för mindre barn. Halvera långbåtarna för de minsta. Somliga kallar den här desserten för banana split.

Ingredienser

portioner
  • 4 bananer
  • 4 port vaniljglass

Melbasås

  • 225 g frysta hallon, tinade
  • 1 konserverad persikohalva
  • 1 dl sockerlag, från persikoburken

Tillbehör

  • kolasås

Gör så här

Melbasås

  1. Blanda hallon, persikohalvan och sockerlagen.
  2. Mixa tills såsen blir slät.
  3. Ställ i kylen en stund.

Vid servering

  1. Dela bananerna på längden. Lägg upp dem på tallrikar eller avlånga glasfat.
  2. Lägg upp glasskulor bredvid. Använd en glasskopa eller en stor sked. Doppa redskapet i varmt vatten och skopa upp.
  3. Ringla över såserna. Servera.