Foto: Stefan Wettainen

Texas chili con carne


7

Texas chili, eller chiligryta - ett långkok på högrev som kokas mört tillsammans med massor av chili och andra kryddor. Recept från boken Långkok av Jens Linder.

Många i Texas hävdar att det är där chili con carne har sitt ursprung. En äkta chili därifrån ska, menar kännarna, inte innehålla bönor (de serveras separat) och lagas med köttbitar, inte färs, samt mycket chili.

För att få fram maximal smak av chilifrukterna kan man torrosta dem i 225 grader i cirka fem minuter. Sedan delar man chilifrukterna, kärnar ur dem och stöter fruktköttet i mortel (eller kör det i mixer). Man kan göra detsamma med spiskumminfröna.

/Jens Linder

Texas chili

  • 1.2 kg högrev
  • 1 tsk salt
  • 140 g skivat bacon
  • 2-3 msk olivolja
  • 1 st finhackad liten gul lök
  • 2 st finhackade färska jalapeño
  • 3 st finhackade vitlöksklyftor
  • 400 g krossade tomater (1 burk)
  • 1 msk limejuice
  • 4 dl vatten
  • 1 msk maizena + vatten
  •   salt
  •   svartpeppar ur kvarn

Kryddblandning

  • 1.5 msk anchochilipulver eller 1 stor anchochili
  • 1 msk chilipulver
  • 1 msk spiskumminfrön eller 2 tsk mald spiskummin
  • 1 tsk torkad oregano
  • 0.5 dl vatten

Tillbehör

  •   riven cheddarost
  •   avokado, fintärnad
  •   färsk koriander, finhackad
  •   lök, finhackad
  •   tomater, tunnt skurna
  •   gräddfil eller crème fraiche
  1. Texas chili
    Putsa bort det mesta av fett och bindväv från högrevet och skär det i 3 centimeter tjocka grytbitar. Salta köttet med 1 tsk salt och blanda runt i en skål. Ställ undan så länge.
  2. Mixa chili och kryddor till kryddblandningen. Rör om tills det blir en jämn röra. Ställ åt sidan.
  3. Stek baconskivorna i en stekgryta på medelgod värme tills de blir gyllene och knapriga. Fiska upp baconskivorna och lägg undan så länge. Häll upp baconfettet i en kopp.
  4. Bryn köttbitarna i omgångar i lite av baconfettet samt lite olivolja. Fiska upp köttet. Fräs lökhack i några minuter under omrörning. Tillsätt jalapeño och vitlök och fräs ytterligare ett par minuter. Ös ner chili- och kryddblandningen och fräs i ett par minuter.
  5. Lägg ner brynt högrev, krossade tomater, limejuice och vatten. Täck med lock och låt din chili sjuda på låg värme i cirka 2 timmar. Tillsätt bacon de sista 5 minuterna.
  6. Blanda maizena och vatten i en liten skål och rör ner i chilin. Rör om och värm upp chilin och se till att den tjocknar en aning. Smaka av med salt och peppar. Servera på en gång eller låt den stå i kylskåpet i 2 - 3 dagar. Chilin blir bara godare av det.
  7. Servera din Texas chili med tillbehören samt mjuka eller hårda majsbröd, majschips, olika bönor (varma eller kalla), ris eller potatis.

Annons:

Liknande recept

Texas red chili

av Christer Söderberg, Tommy Myllymäki
  •  3-4 h (alt. 1 h i tryckkokare)
  •  26 ingr
  •  30 min
  •  32 ingr
  •  35 ingr

Chili con carne

av recept.nu
  •  10 ingr

Texas beef chili

av Jacob Wismar
  •  18 ingr
  •  10 ingr

Chili con carne

av Tommy Myllymäki
  •  30 min
  •  15 ingr

Chili con carne

av Charlotta Malhotra, Jessica Staël von Holstein
  •  20 min
  •  12 ingr