Ärtsoppa à la Korstäppans Herrgård

Ärtsoppa à la Korstäppans Herrgård
Foto: TV4

Ärtsoppa à la Korstäppans Herrgård

Av: Jenny Matspers Inglander, Jonas Jegestad

Från: Nyhetsmorgon

12 ingredienser

1h 30 min

Ärtsoppa à la Korstäppans Herrgård med rökt fläskkarré från Dalagård. Vi serverar soppan med knäckebröd från Leksand, goda ostar från Orsa, Liss Ellas senap samt Oppigårds öl från Hedemora. /Jenny och Jonas

Variera denna vegetariska soppa med topping efter tycke och smak.

Sautera Stek i fett på hög värme.

Ingredienser

portioner

Ärtsoppa

  • 2 dl gula ärtor, blötlägges över natten
  • 5 dl blandade rotfrukter, tärnade
  • timjan, torkad eller färsk
  • mejram (torkad eller färsk)
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • 1 gul lök

Topping

  • 2 ägg, kokas och hackas
  • 200 g rökt fläskkarré, tärnas
  • gräslök, klipps i småbitar
  • persilja, hackad

Till servering

  • senap

Gör så här

  1. Häll av vattnet från ärtorna.
  2. Täck med nytt vatten.
  3. Koka upp och ta bort skummet då och då.
  4. Tillsätt den gula löken, skalad men hel, samt kryddorna.
  5. Koka sakta tills ärtorna börjar mjukna.
  6. Sautera (dvs stek i fett på hög värme) rotfrukterna och tillsätt dem sen till ärtsoppan.
  7. Koka soppan tills allt är mjukt.
  8. Ta upp löken.
  9. Smaka av med salt och peppar samt örter.
  10. Servera med toppingen och en god senap.