Jennies kimchiburgare

Kímchiburgare
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Jennies kimchiburgare

24 ingredienser

ca 30 m

Hamburgare med ost och vietnamesiskt kryddad vitkålssallad. Helt ny smak på din gamla vanliga burgare.

Ingredienser

portioner

Kimchislaw

  • 0,25 litet vitkålshuvud
  • 1 morot (liten)
  • 8 cm purjolök
  • 1 äpple
  • 2 tsk ingefära
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk strösocker
  • 2 msk gochujaro (koreanskt chilipulver), kan ersättas med 0,5 msk chiliflakes + 1,5 msk paprikapulver
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk risvinäger
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk sesamolja

Hamburgerkött

  • 600 g nötfärs, gärna grovmalen högrev
  • 0,5 dl ljus soja, japansk typ
  • 2 msk farinsocker
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk sesamolja
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar
  • 4 hamburgerbröd
  • 4 skivor cheddarost
  • 12 skivor gurka, tunna
  • 1 salladshuvud
  • 1 dl majonnäs

Gör så här

  1. Börja med kimchislawen.
  2. Finstrimla vitkål, riv morot, skiva purjolök och finhacka äpple.
  3. Lägg i en stor bunke och riv i ingefära och vitlök. Lägg i socker, chilipulver, fisksås, salt och sesamolja. Blanda väl och massera in kryddorna i grönsakerna. Låt stå 15 minuter så smakerna gifter sig.
  4. Rosta brödet lätt i ugnen eller i stekpannan i någon minut.
  5. Blanda nötfärs, soja, farinsocker, riven vitlök, sesamolja, salt och en nypa svartpeppar väl och forma till 4 burgare.
  6. Stek ca 1-2 minuter per sida i väldigt het panna. Lägg på osten på den första stekta sidan medan andra sidan steks, så smälter den lite.
  7. Lägg salladsblad på bottendelen av brödet och bred majonnäs på toppskivan. Lägg sedan på burgaren och salladen och toppa med kimchislaw och gurka.
  8. Supergott med en krispig sallad eller pommes till.