Japanskt mjölkbröd

koket.se
Japanskt mjölkbröd
Foto: TV4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Japanskt mjölkbröd

8 ingredienser

1 h

"Det mjukaste, vitaste bröd du kan tänka dig. Det här är så långt från fullkorn du kan komma men till en Katsu-Sando är det en dröm!" /Erik Videgård

Se Erik Videgård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner sats

Yudane (fördeg)

  • 50 g vetemjöl (runt 12% protein)
  • 40 g vatten, kokande

Bröd

  • 150 g mjölk
  • 15 g strösocker
  • 10 g osaltat smör, rumstempererat
  • 3 g torrjäst
  • 200 g vetemjöl
  • 5 g salt

Gör så här

Yudane

  1. Gör yudane kvällen innan och låt den vila i kylskåpet över natten.
  2. Blanda mjölet väl med kokande vatten, täck med plastfilm och ställ i kylen.

Bröd

  1. Tillsätt mjölk, socker, smör, jäst och yudane riven i småbitar i en blandarskål.
  2. Tillsätt mjöl och salt.
  3. Använd degkrok och kör på låg hastighet tills råvarorna blandats. Öka hastigheten till medelhög och bearbeta degen i 20 minuter.
  4. Knåda degen till en tajt boll och fukta ytan med matolja.
  5. Lägg degen i en bunke och täck med plastfilm. Låt jäsa i varm rumstemperatur till dubbel storlek, ca 1 timme eller när degen inte fjädrar tillbaka när du trycker med ett finger.
  6. Slå ner degen och dela den i två lika stora delar, rulla delarna till tajta bullar.
  7. Låt bullarna vila under fuktad handduk i 20 minuter.
  8. Kavla ut varje bulle till en rektangel på ca 15 x 20 cm.
  9. Vik varje rektangel på mitten från höger till vänster. Vrid degen 90 grader och rulla ihop den till en rulle.
  10. Lägg rullarna i en smord form med ändarna mot varandra.
  11. Täck formen med en fuktig handduk och låt brödet jäsa tills de fyller brödformen, ca 30 minuter.
  12. Baka av i ugnen på 185 grader i ca 30 minuter eller tills brödet når 96 grader i innertemperatur.
  13. Ta ut brödet från formen och låt svalna övertäckt på galler.