Janssons rotfruktsfrestelse

koket.se
Janssons rotfruktsfrestelse
Foto: August Sandström & Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Janssons rotfruktsfrestelse

9 ingredienser

ca 2 h

Sötpotatis, rotselleri och lagrad ost ger din frestelse ännu mera smak och julkänsla.

Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

logo

Ingredienser

  • 200 g rotselleri
  • 350 g morötter (2 stora)
  • 600 g sötpotatis
  • 200 g gul lök [1 stor]
  • 3 dl grädde
  • 1 l mjölk (börja med 0,5 l)
  • 125 g ansjovis
  • 200 g lagrad ost
  • peppar

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Skala och skär ner alla rotsaker i 2 x 5 cm stora stavar.
  3. Riv osten grovt.
  4. Blanda alla ingredienser med ansjovis, grädde och 0,5 l mjölk i en stor skål. Spara resterande mjölk till att toppa upp gratängen med om det behövs.
  5. Lägg upp rotsakerna i en ugnsfast form.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i 1,5-2 timmar, täck med folie i slutet av tillagningen om gratängen börjar få för mycket färg.