Glutenfri budapestrulle

Budapestrulle
Foto: Charlotte Gawell

Glutenfri budapestrulle

Av: Jan Hedh

Från: Malou efter tio

11 ingredienser

Jan Hedhs budapestrulle, en knaprig rulltårta med hasselnötsmaräng och krämig hallon- och vaniljfyllning. Glutenfri! Recept ur boken Tårtor.

Recept på vaniljkräm hittar ni här

Se fler recept från

Efter tio

Ingredienser

Rullbar maräng

  • 100 g hasselnötter, rostade och skalade
  • 90 g strösocker
  • 10 g vaniljsocker
  • 70 g majsstärkelse
  • 200 g äggvita [7 st]
  • 15 g citron, saft
  • 200 g strösocker

Fyllning

  • 250 g vaniljkräm (se receptlänk i ingress)
  • 6 g gelatinblad [ca 3 st]
  • 350 g vispgrädde
  • 250 g färska hallon, till fyllning

Gör så här

  1. Sätt ugnen pa 180 grader.
  2. Gör först en tpt genom att köra nötter, socker, vaniljsocker och majsstärkelse till pulver i en matberedare/mixer.
  3. Vispa äggvitan pä medelhastighet med citronsaft och 50 g socker.
  4. Tillsätt resterande 150 g socker under ständig vispning till en fast maräng.
  5. Vänd ner tpt:n i marängen med en slickepott.
  6. Fyll marängen i en plastspritspäse med slät tyll nr 12 eller klipp ett hål framtill.
  7. Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt och spritsa maränglängder bredvid varandra på längden.
  8. Baka i ca 20 minuter.
  9. Öppna ugnsluckan då och då för att lufta ugnen.
  10. När marängen känns fast men fortfarande fjädrar tillbaka och är gyllenbrun är den färdigbakad.
  11. Bakas den för länge spricker den vid rullningen.
  12. Låt kallna på galler.

Fyllning

  1. Koka krämen och låt kallna.
  2. Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med kallt vatten i minst 10 minuter.
  3. Vispa grädden till ett fast skum i en kyld bunke.
  4. Passera vaniljkrämen genom en sikt.
  5. Lyft upp gelatinbladen och låt det vatten som finns kvar på bladen följa med.
  6. Smält i en kastrull till 45–50 grader.
  7. Rör ner hälften av vaniljkrämen i gelatinet och blanda väl.
  8. Häll ner resterande vaniljkräm och vänd ner den vispade grädden med hjälp av en slickepott.

Montering

  1. Vänd budapestbottnen uppochner på ett bakplåtspapper och ta bort det översta pappret.
  2. Stryk över fyllningen med en palett och strö på hallonen.
  3. Rulla samman till en spänd rulle, spänn den lite med hjälp av en linjal.
  4. Lägg rullen i frysen i 30 minuter.
  5. Skär upp rullen till två längder och putsa snittytan med en sågkniv.
  6. Pudra över florsocker.