Foto: Fremantle/TV4

Jamie Olivers chili- och paprikachutney


Den här chutneyn har en perfekt balans mellan hetta och sötma, säger Jamie. Gott till ostar eller som smaksättare i grytor.

Ha på dig diskhandskar när du hackar chilin så behöver du inte oroa dig för att klia dig i ögonen med chili på fingrarna senare!

Om du vill att chutneyn ska hålla, se till att ha steriliserade burkar att förvara den i. Då håller den sig i kylen i några månader.

  • 8-10 st röd chili, färsk
  • 8 st paprika, röd
  •   olivolja
  • 2 st röd lök
  •   En kvist rosmarin, plockade och hackade blad
  • 2 st lagerblad, färska
  • 5 cm kanelstång
  • 100 g råsocker
  • 150 ml balsamvinäger
  1. Lägg chilin och paprikorna på en het grill, i grillpanna eller i en ugnsform på het grillvärme. Vänd då och då tills skalet blivit helt svart och buckligt.
  2. Lyft försiktigt upp de heta paprikorna och chilin ner i en skål (chilifrukterna kommer vara klara tidigare än paprikorna eftersom de är mindre, så plocka ut dem först).
  3. Täck skålen med plastfolie och låt stå en stund. När det svalnat kan du enkelt dra av det svärtade skalet på chilin och paprikan.
  4. När du har fått bort det mesta av skalet och ansat bort stjälkar och frön finhackar du chilin och paprikorna för hand eller i matberedare. Ställ sedan åt sidan.
  5. Hetta upp en stekpanna och stänk i lite olivolja. Tillsätt lök, rosmarin, lagerblad och kanelstång. Krydda med salt och peppar.
  6. Fräs försiktigt i ungefär 20 minuter, tills löken är gyllene och klistrig.
  7. Tillsätt hackad paprika och chili, socker och vinäger till löken och fortsätt koka ner tills du har en tjock härlig chutney.
  8. Smaka av och plocka upp kanelstången och lagerbladen.
  9. Skeda ner i steriliserade burkar och förvara mörkt och kallt. Eller använd på en gång!

Annons:

Liknande recept

  •  20 ingr
  •  12 ingr

Gazpacho med räkor

av Monika Ahlberg
  •  14 ingr
  •  15 ingr

Panzanella

av Lisa Lemke, Tommy Myllymäki
  •  13 ingr
  •  7 ingr