Röd curry med räkor och papayatallrik

Röd curry med räkor och papayatallrik
Foto: David Loftus
Jamie Oliver närbild
Jamie Oliver närbild

Röd curry med räkor och papayatallrik

Av: Jamie Oliver

Från: Jamie Oliver: Middag på 30 minuter

36 ingredienser

30 min

Röd curry och räkor som serveras med jasminris och gurksallad. Till efterrätt blir det papaya med banan, lime och grekisk yoghurt.

Cest/Zest
Zest är det yttre färgade skalet på citrusfrukter. Det avlägsnas lättast med hjälp av ett zestjärn, en mejsel för att få långa strimlor av fruktskal utan att få med det vita, bittra skalet på en citron eller lime.

Jamie Oliver: Middag på 30 minuter

Stora tropiska räkor är vanliga i thailändsk och annan asiatisk matlagning. I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av dessa orsakar. Vill du läsa mer, besök Naturskyddsföreningens hemsida.

Ingredienser

portioner

Gurksallad

  • 2 cm färsk ingefära
  • 1 msk soja
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 limefrukt
  • 1 gurka
  • 1 dl färsk koriander
  • 0,5 röd chilifrukt

jasminris

  • ca 2,5 dl basmatiris
  • 2 jasmintepåsar (el 1 jasminblomma)

Röd curry

  • 2 citrongrässtjälkar
  • 1 röd chilifrukt
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 kaffir limeblad (färska, torkade eller frusna, om du hittar)
  • 1 knippe färsk koriander
  • 2 inlagda paprikor på burk
  • 2 tsk tomatpuré, rågade
  • 1 msk fisksås
  • 2 msk soja
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 cm färsk ingefära
  • 8 jätteräkor (stora, oskalade)
  • 200 g salladsärtor
  • 220 g räkor, små kokta
  • 1 förp kokosmjölk [400 ml]

Till servering

  • 2 limefrukter, i klyftor
  • 1 förp räkchips

Kryddor

  • olivolja
  • extra virgin olivolja
  • havssalt
  • svartpeppar

Papayatallrik

  • 2 papaya
  • grekisk yoghurt
  • 1 limefrukt
  • 2 bananer
  • färsk mynta, några kvistar

Till servering, ev

  • kex (el mandelkakor)

Gör så här

Starta med

  1. Ta fram alla dina ingredienser och ha din utrustning redo.
  2. Läs igenom receptet.
  3. Sätt på ugnen på 200 grader.
  4. Koka upp vatten, gärna i en vattenkokare.
  5. Förbered din matberedare med standardkniven alt. en mixer.

Gurksallad

  1. Skalan och riv 2 cm färsk ingefära på en tallrik.
  2. Blanda med 1 matsked soja, 3 matskedar extra virgin olivolja och 1 tesked sesamolja.
  3. Pressa i juicen av en lime och smaka av.
  4. Använd en potatisskalare och skala ner gurkan i långa skivor över tallriken.
  5. Kasta den vattniga mittendelen med kärnor.
  6. Ta en näve koriander och finhacka stjälkarna. Lägg bladen åt sidan.
  7. Strö stjälkarna över gurkan.
  8. Finhacka en halv chili och strö över.
  9. Låt stå men blanda inte om förrän det är dags att äta.

Jasminris

  1. Sätt en mellanstor kastrull på mellanvärme.
  2. Häll i riset, en nypa salt (ca 0.5 krm), en skvätt olivolja, tepåsarna eller blomman och täck med ca 5 deciliter kokande vatten (dubbla mängden ris).
  3. Täck och låt koka med lock i 7 minuter.
  4. Ta av från plattan och låt det stå med locket på i ytterligare 7 minuter.

Curry

  1. Sätt en stor stekpanna på medelvärme.
  2. Skär av ändarna och plocka bort de yttersta bladen på citrongräset.
  3. Banka stjälkarna med sidan av en kniv.
  4. Mixa citrongräset med chili (ta ur kärnorna), skalade vitlöksklyftor, limeblad, koriander, paprikorna, tomatpurén, fisksås, soja, sesamolja och skalad ingefära.
  5. Mixa till en "pasta". Du kan behöva skrapa ner bitar med en slickepott från sidorna och mixa igen, för att få med allt.
  6. Häll i lite olivolja i den heta stekpannan och lägg i de oskalade tigerräkorna.
  7. Låt dem steka i ca 1 minut innan du tillsätter en matsked av currypastan.
  8. Stek ca 1 minut till.
  9. Häll i räkorna i en ugnssäker form och stoppa in i den 200 grader varma ugnen i 8-10 minuter.
  10. Sätt tillbaka samma stekpanna på medelvärme.
  11. Häll i lite olivolja, salladsärtorna och de små räkorna.
  12. Skeda i resten av currypastan.
  13. Rör runt och stek i en minut eller två innan du häller i kokosmjölken.
  14. Rör om medan det smälter ihop och blandar sig.
  15. Låt sjuda på svag till medelvärme.

Papaya

  1. Halvera papayan och ta ur fröna med en ske.
  2. Blanda yoghurten med lite lime zest.
  3. Halvera bananerna på längden, behåll skalet på!
  4. Lägg bananerna på ett fat.
  5. Dela limen på mitten och pressa över hela tallriken.
  6. Strö över myntablad och servera eventuellt med kex eller mandelkakor.

Vid servering

  1. Smaka av curryn och tillsätt mer soja om du behöver.
  2. Strö över korianderbladen.
  3. Ta ur räkorna ur ugnen och servera med curryn.
  4. Skär limen till servering i klyftor och låt matgästerna själva smaksätta med dem.
  5. Servera räkchipsen i en skål bredvid.
  6. Fluffa upp riset med en gaffel och servera.
  7. Blanda runt gurksalladen försiktigt.
  8. Lägg upp riset, skeda över curryn och dela upp de stora räkorna.