Jamie Olivers zucchinigratäng

Jamie Olivers zucchinigratäng
Foto: David Loftus
Jamie Oliver närbild
Jamie Oliver närbild

Jamie Olivers zucchinigratäng

Av: Jamie Oliver

Från: Jamie upptäcker

10 ingredienser

Vegetarisk gratäng som tillbehör för 6-8 personer. Receptet kommer från Jamie upptäcker.

Se fler recept från

Jamie upptäcker

Inspirationen till det här receptet kommer från en enkel lantlig rätt som jag såg lagas av den förtjusande Monique, som äger och arbetar som kock på den lilla restaurangen Lou Bourdie i byn Bach. Det är ingen omisskännligt fransk rätt, men smakmässigt sammanfattar den hela matmentaliteten i den här delen av landet: otroligt enkel men utsökt. Jag blev helt överväldigad och det hoppas jag att du också blir. Hemligheten om man vill lyckas med gratängen är att använda den bästa buljong som står att uppbringa. Monique använde buljongen från en stor pot au feu som stod och puttrade på spisen, och jag är säker på att det tillförde alla möjliga härliga smaker (se s. 316). Jag har använt en kombination av crème fraîche och emmentaler, vilket betyder att det blir krämigt på vissa ställen och knaprigt på andra./ Jamie Oliver

Ingredienser

  • 2 msk ankfett (eller olivolja om du föredrar det)
  • 3 gula lökar, skalad och mycket fint skivad
  • 180 g basmatiris
  • 7 zucchini, medelstora, skivade
  • 5 dl buljong (ekologisk)
  • 4 msk crème fraîche
  • 150 g emmentalerost, finriven (eller cheddarost)
  • havssalt
  • svartpeppar, nymald
  • olivolja

Gör så här

  1. Förvärm ugnen till 190°.
  2. Ställ en rymlig stekpanna på låg värme och tillsätt ankfettet (du kan använda olivolja här om du lagar mat till vegetarianer) och en skvätt vatten.
  3. När fettet har smält och är varmt lägger du i den skivade löken och steker i 20 minuter under omrörning då och då eller tills löken mjuknat och fått smetig konsistens.
  4. Under tiden sköljer du riset under rinnande vatten i ett durkslag tills vattnet som passerar är alldeles klart.
  5. När löken ser ut att vara färdig tillsätter du den skivade zucchinin och riset.
  6. Blanda och häll på den varma buljongen. Höj värmen och stek i 5 minuter, rör om då och då.
  7. Röran ska vara lös och simmig, så häll på lite mer buljong om det behövs.
  8. Dra pannan från plattan och rör försiktigt ner crème fraîchen och 100 g av den rivna osten.
  9. Tillsätt en rejäl nypa salt och peppar, smaka av och balansera kryddningen om det behövs.
  10. Olja in en ugnspanna, gratängform eller gryta, cirka 25 x 32 centimeter stor.
  11. Vänd ner alltihop i ugnspannan och se till att riset är jämnt fördelat.
  12. Platta till det och försök få zucchinin överst så att vätskan stannar kvar medan gratängen tillagas.
  13. Strö resten av den rivna osten över.
  14. Grädda i den varma ugnen i 40 minuter eller tills ovansidan är gyllenbrun och bubblande och riset är genomkokt och har sugit upp det mesta av vätskan.
  15. Servera som tillbehör med en härligt fräsch sallad.