Den här läckra efterrätten har fått sitt namn efter att degen som den bakas av skärs ut ungefär som en jalusi. Den serveras något avsvalnad i smala portionsbitar.
Sätt ugnen på 225°. Skala och tärna äpplena. Smält smör och socker i en stekpanna. Tillsätt äpple, citronskal och citronsaft. Sjud i 10 minuter tills äpplena är mjuka. Såsen ska bli tjock och sirapsaktig. Rör om då och då. Rör ner muskonöt, kanel och russin. Låt kallna.
Mjöla arbetsbänken. Kavla ihop två av smördegsplattorna till en avlång kaka, 24 x 18 cm. Bred ut fruktblandningen på degen, men lämna en 2 1/2 cm bred kant runtom. Vispa upp ägget i en kopp. Pensla kanterna med det uppvispade ägget.
Kavla ut de andra plattorna på samma sätt. Skär tvärsöver plattan med vass kniv och snitta på det sättet längs hela degplattan, men lämna en 2 cm kant runtom. Lägg plattan ovanpå fyllningen och pressa ihop degkanterna. Skär bort utstickande kanter. Stryk smördegssidorna uppåt med en kniv. Då höjer sig degen bättre under gräddningen. Lägg över på plåt med bakplåtspapper och pensla ovansidan med ägg. Grädda i 25 - 30 minuter.