Italienska lammköttbullar med bönsallad

koket.se
Italienska lammköttbullar med bönsallad
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Italienska lammköttbullar med bönsallad

26 ingredienser

40 m

Friterade lammköttbullar i mustig tomatsås. Serveras med ljummen bönsallad.

Se Paolo Roberto laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 400 g lammfärs
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 2 dl brödsmulor (eller små, små bitar av dagsgammalt bröd)
  • 1 msk vatten
  • 1 ägg
  • 2 stjälkar mynta
  • 1 msk persilja, finhackad
  • 1 citron rivet skal
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl solrosolja, till stekning

Tomatsås

  • 400 g passerade tomater
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl rött vin
  • 1 basilikastjälk
  • ev 1 krm strösocker
  • salt
  • olivolja

Bönsallad

  • 400 g vita konserverade bönor (cannellini)
  • 2 msk citron, färskpressad
  • 2 msk olivolja
  • 0,25 rödlök, fint skivad
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Tomatsås

  1. Koka såsen under tiden som lammfärsbullarna tillreds. Värm upp olivoljan med vitlöksklyftan i en
  2. kastrull. När löken fått lite färg tillsätt tomater, vin, basilika, socker och salt och låt sedan såsen
  3. koka på låg värme i 20 minuter. Ta upp vitlöken som kastas.

Lammfärsbullar

  1. Fräs lök och vitlök mjuka i olivolja utan att de tar färg. Låt dem svalna. Häll brödsmulorna i en stor skål, skeda över lite vatten och rör om. Lägg i köttet och rör i lök, ägg, brödsmulor, mynta, persilja, citronriv, olivolja, salt och peppar. Rör ihop och smaka av med salt och peppar. Forma sedan färsen till stora bullar.
  2. Hetta upp solrosolja i en stekpanna. Fritera lammbullarna runt om i ca 5 minuter. Vänd dem med
  3. två matskedar så att de får fin stekyta runtom. Lyft sedan över dem på hushållspapper och låt dem rinna av under någon minut.
  4. Lägg försiktigt ner köttbullarna i tomatsåsen och låt dem puttra i såsen ca 5 minuter.

Bönsallad

  1. Skölj snabbt av bönorna under kallt vatten och låt dem rinna av.
  2. Rör samman citronsaft, olja, salt och peppar i en skål. Tillsätt rödlöken.
  3. Värm bönorna i en kastrull med lite saltat vatten och låt dem sedan rinna av ordentligt. Blanda
  4. bönorna i skålen med dressing. Salladen kan ätas varm eller kall. Värm ev. salladen.
  5. Skeda tomatsås över lammbullarna vid serveringen, strö över några myntablad och servera med
  6. bönsalladen bredvid eller i en liten skål på sidan om.