Bjärekyckling med potatispuré

Bjärekyckling med potatispuré
Foto: TV4

Bjärekyckling med potatispuré

Av: Isaac - Skåne

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

70 min

Bjärekyckling med potatispuré, vit sparris och syrlig vinägrett.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Marinerad Bjärekyckling

  • 4 Bjärekycklingsfiléer
  • 20 g basilika, hackad
  • 3 krm salt
  • 3 krm peppar

Potatispuré

  • 650 g Bjärepotatis
  • 3 dl mjölk
  • 150 g smör
  • 75 g parmesanost, riven
  • 5 krm salt
  • 5 krm svartpeppar

Vit sparris

  • 12 vita sparrisar, skalade
  • 4 msk extra virgin olivolja
  • 2 krm salt
  • 2 krm peppar

Syrlig vinägrett

  • 280 g bacon, knaperstekt, finhackad
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 30 g gräslök, finhackad
  • 0,5 dl extra virgin olivolja
  • 0,3 dl balsamvinäger

garnityr

  • 0,5 morot, finhackad
  • 20 g gräslök, finhackad
  • 6 körsbärstomater (naturella eller soltorkade)

Gör så här

Marinerad Bjärekyckling

  1. Sätt på ångugnen på 30 % fukt, 150 grader (om du har en vanlig ugn så ska du ha samma temperatur).
  2. Lägg den hackade basilikan under skinnet på kycklingbröstet. Salta och peppra.
  3. Bryn därefter filén i en het stekpanna (början med sidan med skinn först), ca 2 minuter per sida.
  4. Efter att bägge sidorna har fått färg så bakas kycklingen av i en ång-ugn tills kycklingen når en innertemperatur på 70 grader (tar cirka 15 minuter).
  5. Garnera med finhackad morot, finhackad gräslök samt soltorkade tomater.

Potatispuré

  1. Koka potatisen i en kastrull med saltat vatten. Pressa därefter potatisen. Smält smöret och tillsätt därefter mjölken.
  2. Blanda samman den pressade potatisen med det smälta smöret och mjölken. Vispa samman med en elvisp. Smaka av med salt peppar. Tillsätt parmesanosten. Garnera med flingsalt och basilika

Vit sparris

  1. Skala den vita sparrisen och lägg den i en bunke. Tillsätt oljan, salt och peppar och rör om. Bryn därefter sparrisen i en het panna i cirka 4 minuter.

Syrlig vinägrett

  1. Finhacka bacon, schalottenlök och gräslök. Knaperstek baconen i cirka 10 minuter. Lyft bort baconen från det överblivna fettet.
  2. Bryn schalottenlöken och gräslöken i baconfettet i 4 minuter. Tillsätt sedan olivolja och balsamvinägern.
  3. Smaka av så att proportionerna mellan olivoljan och balsamvinägern känns rätt. Tillsätt sedan baconen.