Foto: TV4

Hav, skog och jord


1h4

Stensoppa i sällskap med representanter från hav, skog och jord - ostpastej och jordärtskockspannacotta, rökt älgstek, pepparrot och philadelphiaost samt tunnbröd med löjrom.

Receptet kommer från tv-programmet Halv åtta hos mig och är komponerat av en amatörkock. Recept.nu kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från Halv åtta hos mig

Stensoppa

  • 1 l färsk karljohansvamp (stensopp) eller 50 gram förvälld och fryst svamp)
  • 2 st schalottenlökar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 50 g rotselleri, riven
  • 2 msk smör
  • 8 dl grönsaksbuljong (2 buljongtärningar + 8 dl vatten)
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 dl grädde
  • 1 krm cayennepeppar
  • 2 msk torr sherry
  •   Persilja eller timjan att garnera den färdiga soppan med

Ostpastejer

  •   Pajdeg:
  • 2 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 0.5 dl vatten
  •   Fyllning:
  • 50 g ädelost
  • 0.5 dl Västerbottensost, riven
  • 2 st äggulor
  • 2 tsk konjak
  • 0.5 tsk paprikapulver

Jordärtskockspannacotta

  • 6 st medelstora jordärtskockor
  • 2 dl grädde
  • 1 msk torrt vitt vin
  • 0.5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 4 tunna skivor rökt älgstek
  • 1 msk pepparrot
  • 1 dl Philadelphiaost
  • 2 st gelatinblad

Löjromsröra på tunnbröd

  • 4 bitar hårt tunnbröd
  • 2 hg löjrom
  • 2 msk rödlök, hackad
  • 1 dl crème fraiche
  1. Stensoppa
    Hacka svamp lök och vitlök och fräs i smör.
  2. Tillsätt buljongen samt riven rotselleri, grädde och crème fraiche.
  3. Koka sakta i ca 20 min, mixa sedan soppan i matberedare eller med stavmixer
  4. Låt soppan koka upp och sjud ett par minuter och smaka av med sherry, cayennepeppar och salt.
  5. Ostpastejer
    Hacka samman mjöl och fett. Tillsätt vätska och arbeta snabbt ihop degen.
  6. Lägg degen kallt.
  7. Fyllning
    Mosa ädelost och blanda med den rivna osten och tillsätt äggulorna.
  8. Tillsätt konjak och paprikapulver.
  9. Kavla ut degen ca 3 mm tjock och klä smorda pastejformar (spara deg till pastejlock).
  10. Fördela fyllningen i formarna.
  11. Kavla ut resten av degen och stansa ut lock. Lägg dem på pastejerna och tryck till i kanterna.
  12. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 grader ca 15-20 min.
  13. Stjälp försiktigt upp pastejerna när de svalnat i cirka 5 min.
  14. Jordärtskockspannacotta
    Skala och koka jordärtskockorna mjuka i saltat vatten.
  15. Häll av vattnet.
  16. Slå på grädde,vin och kryddor.
  17. Låt sjuda ett par minuter.
  18. Mixa med stavmixer.
  19. Lägg gelatinbladen i kallt vatten så att de mjuknar.
  20. Krama ur vattnet, smält dem i lite av vätskan och blanda väl.
  21. Häll upp i portionsglas eller formar och ställ i kylskåp i minst 3 timmar.
  22. Blanda riven pepparrot och philadelphiaost.
  23. Lägg ut skivorna av det rökta älgköttet, bred ostblandningen på och rulla ihop. Låt rullarna vila i kylen.
  24. Toppa pannacottan med lagom stora bitar av rullarna vid servering. Strö eventuellt på lite klippt persilja
  25. Tunnbröd med löjromsröra
    Blanda löjrom, lök och crème fraiche. Bred blandningen på brödskivorna.

Annons:

Liknande recept

Weises fiskupplevelse

av Andreas Weise
  •  30 min
  •  13 ingr
  •  13 ingr
  •  1h 35 min
  •  26 ingr
  •  14 ingr

Citronglass

av Kim Anderzon
  •  8 ingr