Hedensbergs körsbärspaj

Hedensbergs körsbärspaj
Foto: tv4
Ina Drakfors
Ina Drakfors

Hedensbergs körsbärspaj

9 ingredienser

Inas paj med inlagda körsbär. Receptet ger 4 mindre portionspajer men du kan även göra en stor.

Detta är ett recept från en av de tävlande i programmet Hela Sverige bakar

Ingredienser

Mördegsbotten

  • 240 g vetemjöl [4 dl]
  • 200 g smör
  • 90 g strösocker [1 dl]
  • 1 äggula

Fyllning

  • ca 1-1,5 dl inlagda körsbär, till varje paj
  • socker (beroende på hur sur/söt paj man önskar) (efter smak)
  • ca 12-25 g potatismjöl (beroende på hur saftiga bären är)

Dekoration

  • ägg, till pensling
  • pärlsocker

Gör så här

Mördegsbotten

  1. Blanda alla ingredienser till mördegen och knåda till en smidig deg. Lägg i kylen och låt vila.
  2. Tryck eller kavla ut mördegen och lägg i pajformarna, spara en del av degen för att göra remsor till pajlocket.
  3. Förgrädda i ca 10 min i mitten av ugnen, på ca 175 grader.

Körsbärsfyllning

  1. Blanda körsbär, socker och potatismjöl i en skål.
  2. Häll bären i de förgräddade pajskalen.
  3. Skär fina remsor av degen med en sporre och garnera pajens ovansida.
  4. Pensla med ägg och strö över lite pärlsocker.
  5. Grädda dina körsbärspajer i ca 15-20 min.