Idas viltrulle

Idas viltrulle
Foto: TV4

Idas viltrulle

34 ingredienser

Tunnbrödsrulle med hembakat tunnbröd fylld med lyxig hjortbiff, en puré på jordärtskocka och potatis, fruktig salsa på papaya, dijonkräm och krispga grönkålschips.

Ingredienser

portioner

Jordärtskockspuré

  • 300 g jordärtskocka, skalade
  • 2 potatisar, skalade
  • 1-2 msk smör
  • salt

Deg

  • 2,5 dl filmjölk
  • 0,75 dl ljus sirap
  • 0,5 tsk anis
  • 0,5 tsk kummin
  • 250 g rågsikt
  • 120 g vetemjöl special
  • 7 g salt
  • 5 g bikarbonat
  • smör, att bre på det färdiggräddade brödet

Dovhjortsbiff

  • 400 g dovhjort, ryggbiff
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 kvistar färsk timjan
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Papayasalsa

  • 1 gul lök
  • 1 papaya
  • 1 vitlök
  • 1 kvist färsk timjan
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Dijonkräm

  • 1 dl smetana
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk färsk timjan
  • peppar
  • salt

Grönkål

  • 4 blad grönkål
  • rapsolja
  • salt

Gör så här

Jordärtskockspuré

  1. Skär skockor och potatisar i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, ha i smöret och mixa till en rätt så slät puré, det är bara gott med lite bitar. Smakar av med salt och peppar.

Tunnbröd

  1. Sätt ugnen på 250 grader och sätt in ett stekstål.
  2. Mortla kryddorna i en mortel.
  3. Blanda alla torra ingredienser, börja med 90 g vetemjöl, i en bunke, häll i kryddorna och blanda om.
  4. Häll i filmjölk och sirap. Blanda till en smidig deg, ha i mer mjöl vid behov, spara lite till utbak.
  5. Dela upp i fyra lika stora bitar och rulla varje till en boll.
  6. Kavla ut till önskad form och nagga med gaffel eller kruskavel. För in i ugnen på en pizzaspade. Grädda ca 1-3 min på varje sida, håll koll. Förvara i bakduk efter gräddning.

Hjortkött

  1. Låt köttet blir rumsvarmt, salta och peppra. Stek i stekpanna tillsammans med smör, krossad vitlöksklyfta och en kvist timjan. Ös köttet med smöret under stekning, ta av från värmen när innertemperaturen är 55 grader. Låt vila 10 minuter innan du skär upp köttet.

Papayasalsa

  1. Skala och strimla löken fint. Skala, kärna ur och skär papayan i tärningar. Skala och finhacka vitlöken.
  2. Hetta upp en stekpanna med en rejäl klick smör i. Salta och stek löken på medelvärme till den mjuknat och fått en fin karamellisering.
  3. Tillsätt vitlök, papaya och timjan. Låt puttra innan du tar stekpannan från värmen i väntan på montering utav rullen.

Dijonkräm

  1. Blanda alla ingredienser i en skål. Smaka av och se om det behövs mer av något.

Grönkål

  1. Dra loss bladen från den träiga stjälken. Vänd runt bladen i rapsolja och salt. Kör i airfryer till kålen blir krispig.

Montering

  1. Lägg ut ett bröd, bred på lite smör. Klicka ut hälften utav purén, därefter löken, köttet, såsen och grönkåken.
  2. Rulla ihop och lägg i ett mindre bakplåtspapper, sätt ett snöre runt för att säkra papperet.
  3. Ät och njut medan maten är varm!