Fyllda älgfärsbiffar

Fyllda älgfärsbiffar
Foto: Husmorsorna
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Fyllda älgfärsbiffar

23 ingredienser

Livet är som en påse, tomt och innehållslöst... tills man fyller det med något. Det är lite som söndagens älgfärsbiffar, njae dom kanske inte direkt är tråkiga, men dom blir sjutton så mycket roligare om man fyller dom med något. Vi valde att fylla våra med bacon och västerbottenost och det blev gottgottigottgott. /Husmorsorna

Ingredienser

portioner

biff

  • 800 g älgfärs
  • 2 dl grädde
  • 2 ägg
  • 1 dl ströbröd
  • 510 g bacon, finhackat
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • 150 g Västerbottensost, riven

Sås

  • 0,5 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 1 dl rött vin
  • 50 g messmör
  • 2 msk cognac
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • 2 msk viltfond
  • 1 msk soja
  • 2 msk smör
  • ev majsstärkelse (eller mjölk efter behagmajzenamjöl eller mjölk efter behag)

Serveras med

  • potatis, kokt
  • rårörda lingon

Gör så här

Biff

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Stek lök och vitlök i lite smör så att de blir mjuka men inte bruna.
  3. Ställ dem åt sidan ett tag.
  4. Blanda ströbröd med grädde, salt och peppar och ställ även det åt sidan ett tag.
  5. Blanda färsen med ägg och bacon rör ned löken och till sist ströbrödsgeggan.
  6. Smaka av och se om du behöver krydda mera.
  7. Dela färsen i 10 lika stora delar och gör platta men tjocka biffar.
  8. Gör ett litet hål i mitten och fyll med någon matsked ost.
  9. Se till att platta till färsen över osten.
  10. Lägg sedan biffen i en varm panna med smör.
  11. Stek i några minuter så att biffarna får yta och lägg dem sedan på en ugnsfast form eller plåt. Låt biffarna gå i ungefär en kvart i ugnen.

Sås

  1. Medan biffarna blir klara gör du såsen. Häll i 0.5 dl vatten i stekpannan som du nyss använt för att steka biffarna.
  2. När du vispat ur pannan med vatten häller du på övriga ingredienser och vispar runt.
  3. Smaka av med salt och peppar och eventuellt en klick messmör och en skvätt konjak till.
  4. När såsen har stått och puttrat ett tag så känn efter igen och om du tycker att den är för lös så red av den med lite majzena om den är för tjock häll på lite mjölk.
  5. Vispa och servera till älgfärsbiffarna, kokt potatis och rårörda lingon.