Honungsmarinerat lamm

Markiz Talhaoui

Honungsmarinerat lamm

24 ingredienser

Markiz Talhaouis honungsmarinerade lamm med ljummen potatissallad.

Ingredienser

  • 1,5 kg lammhals med ben (går även bra med bog eller nacke)
  • 0,5 g saffran [1 förp]
  • 1 tsk svartpeppar, nymalen
  • 1 tsk malen kanel
  • 2 tsk ras el hanout (röd)
  • 225 g russin
  • 115 g smör
  • 3 gula lökar, finhackade
  • 3 dl mandlar, skållade och skalade 1,5 dl vatten
  • 3 dl honung
  • 1-2 citroner, saft från
  • salt

Ljummen potatissallad

  • 0,2 kg färskpotatis
  • 400 g körsbärstomater
  • 3 salladslökar
  • 150 g sockerärtor
  • 2 avokador
  • 3 msk mynta, grovt hackad

dressing

  • 3 msk limefrukt
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk tahinipasta
  • 0,25 harissa
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Lamm
  2. Stöt saffran i en liten skål med resten av kryddorna och salt. Gnid in lammet med det mesta av kryddorna och blanda det som blir över med russinen. Lägg lammet och resten av ingredienserna utom russin, honung och citronsaft i en kastrull. Koka upp.
  3. Låt sjuda under lock på medelvärme i 1–1,5 timme eller tills köttet nästan är klart. Rör om då och då. Tillsätt mer vatten om det behövs. Rör i russin, honung och citronsaft. Låt sjuda utan lock ytterligare 30 minuter eller tills det mesta av vätskan ångat bort. Såsen ska vara tjock och kraftig.
  4. Potatissallad
  5. Koka potatisen i lättsaltat vatten. Slå av potatisen och låt svalna. Skiva potatisen och lägg i en stor skål. Skölj ärtorna och skär dem i grova bitar, lägg ner i skålen.
  6. Skiva löken i och halvera tomaterna. Dela avokadon och ta ur kärnan. Skär avokadon i klyftor och ta bort skalet. Lägg ner allt i skålen tillsammans med den färska myntan.
  7. Blanda ihop lime, olivolja, tahini och harissa, smaka av med salt och peppar. Häll dressingen över salladen och vänd runt.