Honungskyckling med gochujang och sojastekt salladskål

POPULÄRT
koket.se
Honungskyckling med gochujang och sojastekt salladskål
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Honungskyckling med gochujang och sojastekt salladskål

14 ingredienser

Den här rätten med kycklinglårfilé bjuder på ett fyrverkeri i goda smaker. Kycklingen penslas med en god glaze på bland annat honung och gochujang och tillagas sedan smidigt i ugnen. Glazen blir även till en sås som serveras vid sidan om. Tillsammans med nykokt ris samt soja- och smörstekt salladskål blir middagen komplett.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 8 kycklinglår [ca 1 kg]
  • 1 salladskål
  • 40 g smör
  • 2 msk japansk soja
  • 2 msk sesamfrön
  • 1 ark nori (sjögräs till sushi)
  • 2 salladslökar, tunt skivade

Glaze

  • 1 dl flytande honung
  • 4 msk gochujang
  • 4 msk japansk soja
  • 2 msk risvinäger
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1 msk sesamolja

Till servering

  • 4 japanskt ris, kokt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda allt till glazen och lägg hälften i en separat skål.
  2. Lägg kycklingen i en ugnsform och baka i ugnen i 20 minuter. Ta sedan ut ur ugnen och pensla på hälften av glazen (resterande blir sås). Låt gå i ugnen i ytterligare 10 minuter.
  3. Rosta sesamfrön i torr panna till gyllene. Smula över noriarket i små bitar och låt rosta i 1 minut till. Strö den rostade sesamblandningen över salladskålen. Strö på den skivade salladslöken.
  4. Dela salladskålen i 4 kvartar. Stek i smör till gyllene runtom, häll sedan på sojan och vänd runt kålen.
  5. När kycklingen är klar, ta upp från ugnsformen. Häll i resterande glaze i formen och vispa runt med stekspadet. Servera den sötheta kycklingen med den smörstekta salladskålen och ris. Ös på lite sås från ugnsformen vid servering.

Gochujang är en chilipasta som är både söt, salt och lite lätt het men inte stark - ett måste i det koreanska köket.