Hjortfilé med västerbottenkroketter

Hjortfilé med västerbottenkroketter
Foto: Tv4

Hjortfilé med västerbottenkroketter

Av: Lina - Söderköping

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

1 h 30 min

Här kommer en rätt som är väldigt god och mättande. Vill man inte ha viltkött funkar oxfilé lika bra. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Västerbottenkroketter

  • 800 g mjölig potatis
  • 150 g Västerbottensost
  • 2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 ägg (1 till paneringen)
  • 2 tsk persilja
  • 2 dl pankoströbröd
  • 1 dl vetemjöl
  • olja (att fritera i)

Svartvinbärssås

  • 2 dl svartvinbärssaft
  • 0,5 dl kalvfond
  • 2 dl grädde
  • 2 tsk strösocker
  • 0,5 kruka färsk timjan

Hjortfilé

  • 600 g hjortfilé
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 msk smör
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 tsk färsk timjan (eller en kvist)
  • 2 rödbetor
  • 2 morötter
  • 100 g ärtskott
  • 2 msk olivolja

Gör så här

Västerbottenkroketter

  1. Skala potatisen och låt den koka till den blivit mjuk, pressa potatisen och tillsätt västerbottensosten medan potatisen är varm och blanda.
  2. Tillsätt salt peppar, ägg och persilja och blanda till en jämn smet.
  3. Låt potatisen svalna. rulla sedan till bollar.
  4. Panera bollarna genom att först doppa i mjöl, sen ägg och sist pankoströbröd. Fritera innan servering i ca 3 minuter eller tills de fått färg, alternativt lägg dem i en form och in i ugnen.

Svartvinbärssås

  1. Blanda svartvinbärssaften, fonden, och grädden i en kastrull. Låt det koka upp.
  2. Tillsätt socker och timjan och låt det stå och småputtra under hela matlagningen.

Hjortfilé

  1. Salta och peppra köttet.
  2. Lägg smör, vitlök och timjan i stekpannan. När smöret tystnar lägg ner köttet och bryn. Ta upp köttet och lägg i en ungnsform.
  3. Köttet ska upp till en temperatur av 58 grader. Ta ut och låt vila ca 5 minuter innan servering.
  4. Skiva rödbetor och morötter och blanda runt i  olja, salt och peppar. Strö ut på en bakplåt och in i ugnen i ca 10 minuter.
  5. Servera hjortfilén och kroketterna på en tallrik och dekorera med rödbetor, morötter och ärtskott.