Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Vegetarisk lasagne


1h 35 min4

En underbar lasagne med mycket fyllning som bjuder på flera överraskningar.

  • 8 st lasagneplattor
  • 5 dl mjölk
  • 30 g mjöl
  • 30 g smör
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st gul lök
  • 500 g krossade tomater
  • 250 g chèvreost
  • 100 g spenat
  • 2 knippen basilika
  • 100 g champinjoner
  • 2 st bifftomater
  • 1 st buljongtärning
  •   salt
  •   svartpeppar
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Sjud mjölken till kokpunkten i en kastrull. Smält smöret i en annan kastrull och vispa i mjölet. Tillsätt den varma mjölken decilitervis och vispa ut vitsåsen varje gång så att den blir slät. När all mjölk är tillsatt ska såsen koka försiktigt i cirka 15 minuter.
  2. Skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs löken i en kastrull utan att det tar färg och häll sedan på tomatkrosset och en buljongtärning. Låt tomatkrosset sjuda tills det får en ganska tjock konsistens och smaka sedan av med salt och peppar och mixa med en stavmixer.
  3. Skiva champinjonerna och stek dem i smör i en stekpanna tills vätskan är borta. Häll över dem på hushållspapper så att överblivet fett rinner bort. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och förväll spenaten. Kyl sedan av i iskallt vatten. Lyft upp spenaten och krama ur vätskan.
  4. Plocka basilikabladen från stjälkarna. Skär bort kanterna från chèvreosten och dela den i mindre bitar. Skiva bifftomaterna tunt.
  5. Ta fram en eldfast form. Börja med att hälla lite vitsås i formen och varva sedan lasagneplattorna med tomatsåsen, spenaten, tomaterna, basilikan, chèvren, champinjonerna i två lager. Toppa till sist med lite mer vitsås.
  6. Låt lasagnen stå i ugnen cirka 45 minuter. Ställ ut den och vänta gärna 15 minuter med att servera så hinner den safta till sig.

Annons:

  •  20 ingr

Vegolasagne

av recept.nu
  •  16 ingr
  •  19 ingr

Lasagna alla Sarda

av Christian Campogiani
  •  22 ingr
  •  22 ingr
  •  20 ingr

GI-lasagne

av Ulrika Davidsson
  •  14 ingr

Lasagne verde

av Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
  •  16 ingr