Äppelgömma

Äppelgömma
Foto: TV4

Äppelgömma

Av: Henrik Fexeus

Från: Klockan nio hos stjärnorna

15 ingredienser

40 min

Annorlunda efterrätt med sting av chili. Serveras med tabasco och karamelliserade valnötter, toppat med valnötsglasyr.

Vintips
Josef Andert Beerenauslese art nr 4589

Henrik bjöd även på
Laxcarpaccio
Fläskfilé New Mexico

Receptet är från programmet Klockan åtta hos stjärnorna och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Gömmor

  • 50 g smör
  • 1 ägg
  • 0,75 dl strösocker
  • 3 msk vispgrädde
  • 1,75 dl vetemjöl
  • 0,75 tsk bakpulver
  • 0,75 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk äpple (syrliga)
  • 1,5 tsk tabasco (röd)

glasyr

  • 50 g smör
  • 0,5 dl sirap
  • 40 g valnötter, hackade

Vaniljgrädde

  • 4 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång
  • 2 msk strösocker

Gör så här

Gömma

  1. Smält smöret, vispa ägg och socker pösigt.
  2. Tillsätt smöret och grädden.
  3. Blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
  4. Rör ner i smeten.
  5. Häll i Tabasco.
  6. Skala och finhacka äpplena.
  7. Blanda ner i smeten.
  8. Fördela smeten i formar, 6-10 st beroende på storlek.
  9. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 15 minuter.

Glasyr

  1. Blanda samman glasyren i en kastrull.
  2. Sjud tills den är helt klar och simmig.
  3. Häll glasyren över kakorna.
  4. Grädda i 250 graders värme tills ytan har fått en fin färg, cirka 2 minuter.
  5. Låt kallna.

Vaniljgrädde

  1. Snitta och skrapa ur vaniljstången.
  2. Lägg i fröna i grädden.
  3. Vispa grädden lätt och luftig tillsammans med vaniljfrön och socker.
  4. Ta kakorna ur formarna (eller ha snygga formar) och lägg upp tillsammans med en klick grädde.