Helstekt rödingfilé med brynt smörsås och primörer

Helstekt rödingfilé med brynt smörsås och primörer
Foto: TV4

Helstekt rödingfilé med brynt smörsås och primörer

Av: Fredrik - Piteå

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

45 m

Röding i ugn serveras med gräddig smör- och citronsås och stekta primörer.

Dryckestips: Fernand Engel – Pinot Gris 2011 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 4 rödingfiléer
  • 3 rödlökar, klyftade
  • 20 minimorötter
  • 2 dl sockerärtor
  • 150 g smör
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl crème fraîche
  • 2 citroner
  • 1 krm cayennepeppar
  • färsk dill
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • 2 msk matolja

Gör så här

Brynt smörsås

  1. Bryn 100 g smör i en kastrull tills det skummar och doftar nötaktigt. Häll i grädde och crème fraiche och värm tills det precis börjar koka. Passa så den inte spricker. Mixa såsen med stavmixer och smaka av med citronsaft, cayennepeppar och salt.

Stekta primörer

  1. Koka morötterna i en kastrull med vatten tills de får ett tuggmotstånd, ca 8 min.
  2. Skala och klyfta rödlöken. Skölj sockerärtorna under vatten.
  3. Häll av vattnet från morötterna och fräs det tillsammans med rödlöken och sockerärtorna i 50 g smör i 10 min på medelvärme.

Rödingfilé

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Känn så inte filéerna har något ben kvar på sig. Skär filéerna i två delar och lägg på en oljad och ugnssäker plåt.
  2. Salta och peppra fisken efter egen smak. Skiva citronen i 4 delar och lägg dom på plåten.
  3. Sätt in plåten i ugnen i 12 min.
  4. Servera med primörerna i botten och fisken på. Ringla såsen runt fisken. Garnera med citronen och dill.