Helstekt fläskfilé med dubbelbakad potatis och rödvinssås

Helstekt fläskfilé med dubbelbakad potatis och rödvinssås
Foto: Tv4

Helstekt fläskfilé med dubbelbakad potatis och rödvinssås

Av: Fia - Hudiksvall

Från: Halv åtta hos mig

25 ingredienser

1 h 30 m

Helstekt fläskfilé med dubbelbakad potatis och rödvinssås blir en festlig huvudrätt att servera som helgmiddag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Rödvinssås

  • 1 morot, hackad
  • 2 schalottenlökar, hackade
  • 3 msk smör
  • 3 dl rött vin
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist färsk timjan
  • 2 dl vatten
  • 2 msk fond (kött)
  • 1 msk honung
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 1 msk smör
  • salt
  • peppar

Helstekt fläskfilé

  • 1 kg fläskfilé, putsad
  • 1 tsk peppar, grovmalen (röd)
  • 2 tsk salt
  • 3 msk smör (att steka i)

Dubbelbakad potatis

  • 2 bakpotatisar, delade
  • 4 skivor bacon, hackade
  • 0,5 dl purjolök
  • 150 g Västerbottensost, riven
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm peppar, grovmalen (röd)
  • 2-3 msk crème fraîche
  • 0,5 dl persilja, hackad

Gör så här

Rödvinssås

  1. Fräs morötter och schalottenlök i 3 msk smör ca 3 minuter. Tillsätt rödvin reducera tills 1/3 del återstår. Sila av, tillsätt lagerblad, timjan, vatten och fond. Låt sjuda i 5 minuter.
  2. Plocka upp örterna från såsen. Vispa ner honung och kanel.
  3. Red av såsen vid behov samt rör ner i 1 msk smör

Helstekt fläskfilé

  1. Gnid in filen med peppar och salt. Stek i smöret tills det fått en fin stekyta runt om.
  2. Lägg filén i en ugnsfastform, tillaga i ugnen på 150 grader ca 20 minuter tills innetemperaturen är 68 grader, låt vila i folie i ca 10 minuter.

Dubbelbakad potatis

  1. Lägg potatishalvorna i folie i ugnen på 170 grader i ca 50 minuter, ta ut och låt svalna något.
  2. Medans potatisen är i ugnen så knaperstek bacon med purjolök.
  3. Gröp ur potatishalvorna och blanda med hälften av osten. Tillsätt bacon och purjolöksfräset. Rör ner kryddor, crème fraiche, och persiljan.
  4. Lägg tillbaka röran i potatishalvorna och strö på resten av osten. Ställ sedan in i ugnen igen tills osten smält och de fått en fin färg.