Olivbröd

Olivbröd
Foto: Stefan Wettainen
Heléne Johansson
Heléne Johansson

Olivbröd

Av: Heléne Johansson

Från: Bröd från Brunkebergs bageri

9 ingredienser

Oliver är något av det godaste man kan ha i bröd. Testa detta och du kommer inte att bli besviken. Receptet räcker till 3 eller 4 avlånga bröd.

Ingredienser

  • 400 g vatten
  • 600 g vetesurdeg
  • 15 g jäst
  • 500 g vetemjöl special
  • 400 g durummjöl
  • 200 g finmalt rågmjöl
  • 100 g olivolja
  • 20 g havssalt
  • 400 g svarta oliver, urkärnade (av god kvalitet)

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser utom saltet och oliverna. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Tillsätt saltet. Arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Blanda i oliverna. Arbeta in dem så att de fördelas jämnt i degen. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
  2. Forma degen till tre eller fyra runda bullar och låt dem vila i 10 minuter.
  3. Platta till varje degbulle, vik upp en kant mot mitten och tryck till med handloven. Vik degen igen och tryck åter till med handloven. Rulla till jämna bröd. Mjöla en bakduk och lägg på ett bröd med verket (skarven) nedåt. Vik upp en bit tyg som avskiljare och mjöla innan du lägger på nästa bröd osv. Låt bröden jäsa i 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten.
  4. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta
  5. falsen.
  6. Stjälp upp bröden med verket uppåt på plåt täckt med bakplåtspapper. Ställ in plåten i ugnen och häll genast en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ned. Stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 200 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter.
  7. Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader.
  8. Låt bröden svalna på galler.