Lakritskladdkaka med citron- och björnbärsås

Lakritskladdkaka med citron- och björnbärsås
Foto: TV4

Lakritskladdkaka med citron- och björnbärsås

Av: Helene - Västerås

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

60 min

Lakritskladdkaka är gott till efterrätt. Gör eget lakristpulver av turkisk peppar-godisar. Servera kladdkan med en citron- och björnbärsås

Vintips
7784 Saracco Moscato d’Asti
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Lakritskladdkaka

  • 225 g smör
  • 3 ägg
  • 3,75 dl strösocker
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2,25 dl vetemjöl
  • 4 tsk lakritspulver (finmalet)
  • 1,5 tsk lakritspulver (grovmalet, strösselliknande)
  • ströbröd

Citron- och björnbärssås

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl ljus sirap
  • 0,5 citron, rivet skal och saft
  • 18 björnbär, spara 8 till garnering
  • florsocker
  • färsk citronmeliss

Gör så här

Lakritskladdkaka

  1. Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
  2. Smörj fyra portionsformar, ca 10cm i diameter, och häll i brödsmulor så det fastnar i smöret. Knäck äggen och häll i sockret i en bunke.
  3. Vispa ägg och socker med en elvisp tills det blir ljust och fluffigt.
  4. Använd en mortel för att sönderdela turkisk peppar i mindre bitar.
  5. Tillsätt vaniljsocker, mjöl, smör, lakritspulvret och den sönderdelade turkiska pepparn i smetblandningen och blanda ihop till en jämn smet.
  6. Häll smeten i den smorda och bröade formen och grädda mitt i ugnen i 150 grader i ca 30 minuter. Vid servering, pudra med florsocker och garnera med två björnbär och blad från en citronmeliss.

Citron- och björnbärssås

  1. Häll grädde och sirap i en kastrull och låt koka upp på mellanvärme. Tvätta citronen med diskmedel, skölj av och torka citronen torr med papper. Riv citronskalet, bara det yttersta skalet, inte det vita, på ett rivjärn och rör ner i kastrullen. Pressa där efter ner citronsaft i kastrullen och rör om.
  2. Lägg björnbären i en skål och mosa sönder dem med en gaffel för att sedan bland ihop det med övriga ingredienser i kastrullen. Låt såsen puttra ett par minuter och ta sedan bort kastrullen från spisplattan då den är klar för servering. Såsen kan serveras såväl ljummen som kall till lakritskladdkakan och om man vill ha såsen kall blir den även något tjockare när den svalnar - välj det som smakar bäst.
  3. Servera sedan antingen genom att ringla såsen över kakan eller häll upp den i en egen skål bredvid så får man själv ta hur mycket man vill.