Helbakad oxfilé med tre sorters svamp och rödvinssky

Helbakad oxfilé med tre sorters svamp och rödvinssky
Foto: Filip Poon
Filip Poon - porträtt KM 2023
Filip Poon - porträtt KM 2023

Helbakad oxfilé med tre sorters svamp och rödvinssky

24 ingredienser

40 m

Lyxig oxfilé som helsteks och rullas i panko och gräslök. Serveras med mustig rödvinssky, rostad tomat och tre sorters svamp.

Ingredienser

portioner

Oxfilé

  • 500 g oxfilé
  • 2 msk olja
  • salt
  • peppar
  • persilja
  • 50 g pankoströbröd

svamp

  • 100 g champinjoner
  • 100 g kantareller
  • 100 g portabellosvamp
  • 1 knippe gul lök (eller salladslök)
  • 3 msk smör
  • 1 krm salt

Rödvinssky

  • 1 gul lök
  • 500 ml rött vin
  • 3 msk koncentrerad kalvfond, utspädd med 3 dl vatten
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk smör
  • salt

Rostad tomat:

  • 2 kvistar körsbärstomater [ca 15 st]
  • olivolja
  • 1 tsk strösocker

Tillbehör

  • vattenkrasse
  • haricots verts
  • potatis

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 120 grader. Lägg cocktailtomaterna i en form, olja, strö socker och sätt in dom i ugnen, ta ut när allt är klart för servering.
  2. Hacka en gul lök och fräs i panna ca 3 min, slå på vinet och låt det reduceras tills du inte längre känner en stark, bitande alkoholdoft från ångorna, eller när 50 % av vinet avdunstat.
  3. Slå på utspädd fond, koka upp och låt stormkoka ca 5 min, ha i smör och smaka av med socker och salt.
  4. Salta och peppra oxfilén, stek i het stekpanna runt hela biten så den får färg. Lägg på galler och ställ in i ugnen, när innertemperaturen visar 55 grader är den klar. Låt vila minst 10 minuter.
  5. Stek pankoströbrödet på mediumvärme tills det är krispig och har fått en fin gyllenbrun färg. Lägg på ett papper och ställ undan.
  6. Klyv ner salladslöken och portabellosvampen. Stek all svamp i en stor stekpanna. Ha i smör, salladslök och salt när de börjar få färg. Stek ytterligare någon minut.
  7. Finhacka persilja och blanda med ströbrödet, strö mixen på brädan och rulla sedan oxfiléen i den.
  8. Skär upp köttet och servera med tillbehör. Njut!