Bananpaj med kolasås

Bananpaj med kolasås
Foto: Robin Persson/ Sjuan
Thomas Persson
Thomas Persson

Bananpaj med kolasås

Av: Thomas Persson

Från: Hela Sverige bakar

10 ingredienser

Bananpaj med kolasås på kondenserad mjölk.

Detta är ett recept från en av de tävlande i programmet Hela Sverige bakar

Ingredienser

Deg, räcker till 12 tarteletter

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 2 msk strösocker
  • 1 äggula

Fyllning, räcker till 3 tarteletter

  • 30 g smör
  • 420 g kondenserad mjölk
  • 1 msk ljus sirap
  • 4 bananer, skivade
  • 2 dl vispgrädde
  • 50 g mörk choklad 70 %

Gör så här

Deg

  1. Blanda alla ingredienserna till pajdegen, vetemjöl, socker, margarin och äggula.
  2. När degen är klar linda in den i plastfolie och lägg i kylskåpet i 15 min. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Tryck ut degen i formarna, nagga med en gaffel. Täck kanterna med aluminiumfolieremsa.
  4. Grädda på botten av ugnen på ett galler i ca 15 min.
  5. Ta bort aluminiumfolien och flytta upp pajskalet en nivå, grädda i ytterligare 10 min.

Fyllning

  1. Lägg, kondenserad mjölk, smör och sirap i en kastrull. Rör om på medelvärme tills blandningen kokat upp, tjocknat och blivit ljust karamellfärgad. Låt svalna något.
  2. Placera ut hälften av bananerna i pajskalet, häll på kolasåsen, släta till ytan och ställ kallt 30 min.
  3. Klicka grädde ovanpå kolasåsen och placera ut resten av bananerna ovanpå. Ringla smält choklad över.