Margaretabakelse

Margaretabakelse
Foto: TV4
Rolf Svensson
Rolf Svensson

Margaretabakelse

18 ingredienser

1 h

Goda bakelser med passionsfruktsmousse och spritsade mandelkransar.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner

Botten

  • 3 ägg
  • 1,5 dl + 2 msk strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 0,5 citron, rivet skal av

Passionsfruktsmousse

  • 5 gelatinblad
  • 250 g vispgrädde
  • 6 äggulor
  • 125 g strösocker
  • 250 g passionsfruktspuré
  • 60 g vatten

Garnering

  • 200 g mandelmassa
  • 1-2 tsk vaniljkräm
  • 0,5 l blandade sommar bär, såsom smultron, hallon, jordgubbar blåbär
  • 2 dl rostad sötmandel, flagad
  • 2 gelatinblad
  • 2 dl fläderblomssaft

Gör så här

Botten

  1. Vispa ägg och socker pösigt. Sikta i mjölsorter och bakpulver. Vänd ner i äggsmeten.
  2. Grädda i en långpanna som kläds med bakplåtspapper. Grädda i ca 5 minuter i 250 grader.
  3. Strö på socker när kakan är klar. Lägg på ett bakplåtspapper och vänd plåten och låt kakan svalna.
  4. Ta bort pappret. Stansa ut rund bottnar ca 5 cm ur kakan.

Passionsfruktsmousse

  1. Blöt lägg gelatinbladen ca 10 minuter.
  2. Vispa grädden fast.
  3. Vispa ägg pösigt.
  4. Koka vatten och socker till 122 grader. Häll sockerlagen i en jämn stråle i äggsmeten och vispa på låg hastighet tills krämen svalnat.
  5. Smält gelatinet i eget vatten ca 45-50 grader.
  6. Blanda äggsmet, vispgrädde och fruktpure lätt och luftigt.
  7. Ta 3 msk av krämen och blanda ut med den smälta gelatin. Blanda samman med resten av krämen och ställ kallt.

Garnering

  1. Mixa mandelmassa och vaniljkräm. Spritsa ut till 6 små kransar. Grädda i ca 5 minuter på 230 grader.
  2. Lägg gelatin i blöt ca 10 minuter. Värm flädersaften till 45-50 grader blanda i gelatin, låt svalna.

Servering

  1. Lägg på ca 1 cm passionsfruktsmousse på 6 bottnar. Lägg på ny botten på moussen. Stryk ut ett lager med moussen runt bakelsen.
  2. Strö kanterna med rostad sötmandel. Lägg på kransen.
  3. Fördela sommarbär efter tycke och smak på bakelserna. Täck frukten med halvstelnad gelé. Ställ kallt till servering.