Bröllopstårta "Coco Chanel Mme naturelle"

Moussetårta "Coco Chanel Mme naturelle"
Foto: TV4

Bröllopstårta "Coco Chanel Mme naturelle"

Av: Maria Ahlin

Från: Hela Sverige bakar

24 ingredienser

ca 2 h

Marias recept på en vacker bröllopstårta med tårtbottnar varvade med hallonmousse, kokosmousse och smörkräm med citron.

Jag har sett många spröda, dekorativa men ack så syntetiska bröllopsbakverk där sugarpasten spelar huvudrollen så jag ville göra den ultimata mastiga bröllopstårtan i den lilla formen, en tårta som är söt, smörig och syrlig. Enkel men naturligt elegant i sin utformning. /Maria

Ingredienser

Tårtbotten

  • 180 g ägg
  • 255 g strösocker
  • 1 dl vatten
  • 180 g vetemjöl
  • 10 g bakpulver
  • 2 g vaniljsocker

Kokosmousse

  • 70 g riven kokos
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 dl grädde

Hallonmousse

  • 3 dl färska hallon
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 dl grädde
  • 75 g strösocker

Smörkräm med citron

  • 1 citron, rivet skal
  • 50-60 g äggula
  • 1 dl grädde
  • 85 g strösocker
  • 75 g normalsaltat smör, rumstempererat
  • 1 msk vetemjöl
  • 6 g vaniljsocker

Dekoration

  • färska hallon
  • Osaltade pistagekärnor
  • riven kokos

Övrigt

  • Smör och vetemjöl till formar

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader varmluft eller 200 grader i vanlig ugn.

Kokosmousse & hallonmousse

  1. Mixa kokosflingor.
  2. Vispa creme fraiche och socker tills sockret lösts upp och dela upp 2/3 samt 1/3 i olika skålar.
  3. Vispa grädde hårt i separat bunke och dela 2/3 samt 1/3 i två bunkar.
  4. Vänd ner kokos i bunken med den större mängden creme fraiche och vänd sedan ned den mindre mängden grädde. Fyll i spritspåse med stjärntyll.
  5. Hacka hallonen och vänd ner i bunken med mindre andel creme fraiche. Vänd ner den större gräddmängden. Fyll i spritspåse med rund tyll. Lägg in i kylen.

Tårtbotten

  1. Klipp ut två cirklar i bakplåtspapper samma storlek på formarna, smörj formarna och lägg i pappret i botten. Mjöla kanterna.
  2. Mät upp alla ingredienser och blanda de torra med varandra.
  3. Värm vattnet. Vispa ägg och socker väldigt poröst och tillsätt det varma vattnet.
  4. Sikta i mjölblandningen och vänd försiktigt ned. Dela upp smeten i två formar. Skjuts in i ugnen i ca 30 min.

Smörkräm

  1. Förbered ett kallt vattenbad, tärna upp smör och riv citronskalet.
  2. Blanda alla ingredienser utom smöret i en kastrull och skjud till en tjock kräm, rör hela tiden.
  3. När krämen tjocknat, ta bort från plattan och rör i smör. Häll över i kall metallbunke och kyl över vattenbad. Fyll i spritspåse med rundtyll och in i kylen.

Montera

  1. Skär upp bottnarna, fyra stycken. Spara en botten till topplock.
  2. Fyll bottenlagret med hallonmousse, andra lagret med smörkräm och tredje med kokosmousse.
  3. På med bottenlocket med den släta bottnen upp.
  4. Bred ett tunt lager kokosmousse runt hela tårtan och ställ in i kylen.
  5. Mixa dekorkokosen, hacka upp pistagenötter och förbered hallonen.
  6. Ta ut din tårta och bred på ett jämt lager kokos runt hela tårtan, jämna till med palett och se till att inget lyser igenom. Flytta tårtan till ditt serveringsfat.
  7. Spritsa kokosmoussetoppar i en ring runt kanten uppe på tårtan. Varva hallon och pistagenötter på toppen.