Ciabatta på surdeg

Ciabatta
Foto: TV4
Johan SörbergBirgitta Rasmusson
Johan SörbergBirgitta Rasmusson

Ciabatta på surdeg

6 ingredienser

Juryns recept på utmaningen ciabatta.

Ingredienser

  • 300 g vetesurdeg
  • 360 g vetemjöl
  • 220 g vatten
  • 10 g salt
  • 10 g jäst
  • 20 g olivolja, till utbakning

Gör så här

  1. Blanda, gärna i en bakmaskin, ingredienserna till en lös men smidig deg.
  2. Lägg degen i en bunke som är oljad med olivolja. Låt vila 20 minuter.
  3. Häll lite olivolja på bordet, häll ut degen, vik ihop degen & lägg tillbaka den i bunken. Låt vila 20 minuter.
  4. Häll lite olivolja på bordet, häll ut degen, vik ihop degen och lägg tillbaka den i bunken låt vila 20 minuter.
  5. Mjöla bordet och häll ut degen på bordet. Dela degen i 10 bitar.
  6. Lägg degbitarna på plåten.
  7. Jäs i cirka 20 minuter. Sätt ugnen på 230 grader. Låt plåten stå i ugnen så den blir varm.
  8. Lägg över brödet på den förvärmda plåten och grädda gyllenbruna i cirka 10-15 minuter.