Fredriks hjortronsandwish

Fredriks hjortronsandwish
Foto: Robin Persson/ Sjuan
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Fredriks hjortronsandwish

13 ingredienser

Bakelser med hjortronmousse mellan bottnar av nötmaräng och sockerkaka.

Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar

Ingredienser

Sockerkaksbotten

  • 125 g smör
  • 85 g strösocker
  • 2 äggulor
  • 1 dl mjölk
  • 90 g vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Marängen

  • 2 äggvitor
  • 105 g strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g valnötter, hackade

Hjortronmousse

  • 2 dl hjortron
  • 120 g florsocker
  • 2 dl vispgrädde

Gör så här

Maräng- och sockerkaksbottnar

  1. Rör fett och socker pösigt, tillsätt äggulorna en i taget under omröring.
  2. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i smeten och tillsätt mjölken, rör ihop till en smet.
  3. Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget medan du vispar, samt vaniljsockret.
  4. Klä en långpanna med bakplåtspapper, pensla papperet med ett tunt lager matolja.
  5. Bred ut sockerkakssmeten med en spatel, lägg sedan på marängen över hela sockerkakssmeten.
  6. Strö hackade hasselnötter över halva marängen. Ena halvan ska bli botten och vara utan nötter, andra halvan blir toppen på bakelserna, med nötter.
  7. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter.
  8. Direkt när botten kommer ur ugnen så använder du en rund kakform med vassa kanter och stansar ut 6 stycken bottnar och 6 stycken toppar.

Hjortronmousse

  1. Lägg hjortronen i en finmaskig sil och pressa ur saften tills bara kärnorna är kvar i silen.#
  2. Tillsätt florsocker och grädde.
  3. Vispa det hela tills blandningen tjocknar. Var försiktig, om man vispar för länge blir konsistensen smöraktig.

Montering

  1. Lägg en botten på en liten pappersform, t.ex. spetspapper. Spritsa hjortronmousse så den täcker botten ordentligt. Lägg på toppen.
  2. Garnera dina bakelser med färska hjortron, grädda och något grönt blad t.ex. citronmeliss.