Christinas rabarberkompott med citronmousse

Christinas rabarberkompott med citronmousse
Foto: TV4
Christina Gyllner
Christina Gyllner

Christinas rabarberkompott med citronmousse

23 ingredienser

Rabarberkompott med citronmousse serverat med ett havreflarn och svart sesam.

Se fler recept från

Hela Sverige bakar »

Ingredienser

Havreflarn

  • 35 g smör, smält
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl havregryn
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 krm bakpulver
  • 12 ml mjölk
  • 12 ml ljus sirap
  • 0,25 tsk svarta sesamfrön

rabarberkompott

  • 250 g rabarber, skalad och skuren i små bitar
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 vaniljstång, smaka av om lite mindre behövs
  • 1 gelatinblad

Citronmousse

  • 0,5 citron, saft och skal
  • 2 dl matyoghurt (t ex matyogurt)
  • 3 äggulor
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 msk vatten
  • 2 gelatinblad
  • 2,5 dl grädde, lättvispad

maräng

  • 2 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk strösocker
  • 0,25 tsk mandelextrakt

Gör så här

Havreflarn

  1. Blanda alla ingredienser till flarnet, låt inte smeten stå och svälla då de förlorar härligheten med att flyta ut på plåten ordentligt. Klicka  ut cirka 1 tsk per flarn.
  2. Grädda i 175 grader i ca 5-7 minuter. Låt flarnet svalna lite och forma till önskad form

Rabarberkompott

  1. Lägg gelatinet i lite kallt vatten. Koka rabarber, skårad vaniljstång och socker tills rabarbern är lagom mjuk. Ta från värmen och rör i gelatinbladet. Låt svalna.
  2. Fördela kompotten i de fyra glasen. Ställ i kylen medan du gör moussen.
  3. Citronmousse
  4. Blanda citronsaft, skal och yoghurt.
  5. Vispa äggulorna ljusa och fluffiga.
  6. Koka upp vatten och socker till 121 grader och häll över gulorna i en fin stråde.
  7. Smält gelatinet i lite vatten och rör ner i äggblandningen.
  8. Blanda sedan ner yogurten och sen grädden till en slät mousse.
  9. Känns den grynig eller att gelatinet inte har lösts upp ordentligt kan du sila moussen först innan du häller ett lager över rabarberkompotten. Ställ i frysen 1 timme.

Maräng

  1. Använd en metallskål och vispa 1 dl + 1msk socker och äggvitor tillsammans.
  2. Sätt över en kastrull med lätt kokande vatten.
  3. Värm marängen till ca 60 grader, sockret ska ha lösts upp.
  4. Sätt skålen i en mixer och vispa på hög hastighet tills marängen svalnat.
  5. Tillsätt mandelextraktet. Använd en spritspåse och spritsa ut marängenpå moussen och bränn av med en brännare. Toppa med flarnet.