Christinas petit choux

Christinas petit choux
Christina Gyllner
Christina Gyllner

Christinas petit choux

35 ingredienser

Christinas recept på petit choux med smak av rosor, vanilj/kolasås damt getost och jordgubbar.

Se fler recept från

Hela Sverige bakar »

Ingredienser

portioner st

Petit choux

  • 160 g vatten
  • 160 g mjölk
  • strösocker
  • salt
  • 160 g smör
  • 200 g vetemjöl, siktat
  • 320 g ägg [6 st]

Rose pastry cream

  • 5 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk rosensirap (ett stänk rosenvatten går också bra, smaka dig fram)
  • salt
  • 4 äggulor
  • 0,5 dl majsstärkelse
  • 2 msk smör, i små bitar
  • 1 vaniljstång

Garnerade rosenblad

  • 2 äggvitor
  • Strösocker, extra fint
  • rosenblad, av ljusrosa rosor, ej besprutade

vaniljkräm

  • 2,5 dl mjölk
  • 60 g äggula
  • 20 g majsstärkelse
  • 75 g strösocker
  • 25 g smör
  • 1 vaniljstång

Karamellsås

  • 1,5 dl strösocker
  • 2,5 msk vatten
  • 0,75 dl grädde
  • 25 g smör
  • färska hallon, till servering
  • flingsalt

Petit choux med getost och jordgubbar

  • 200 g getost
  • 1 dl grädde
  • 1 l färska jordgubbar
  • färsk basilika
  • crema de balsamico till servering

Gör så här

Petit choux

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Koka upp allt förutom ägg och mjöl. Ta från värmen innan det kokat upp.
  3. Tillsätt mjölet och ställ tillbaka på plattan. Rör med en träslev tills degen släpper kanterna på kastrullen.
  4. Häll över degen i en mixer. Tillsätt äggen, ett i taget. Låt varje ägg arbetas in ordentligt.
  5. Häll degen i en spritspåse med rundad tyll och spritsa ut på plåten. Dom sväller så tänk på att ha rum emellan.
  6. Grädda i ca 30 minuter. Öppna efter ca 25 min och släpp ut lite ånga.

Rose Pastry Cream

  1. Vispa halva mängden socker, mjölk, rosensirap och salt i en kastrull. låt koka upp och låt sedan svalna.
  2. Vispa äggulor, majsstärkelse och resterande socker i en skål.
  3. Häll över mjölkkoket, lite i taget. Häll tillbaka i kastrullen och låt sjuda tills krämen tjocknat och kommit upp till 70 grader.
  4. Tag av värmen och tillsätt smör. Sila krämen och täck med plastfilm och ställ kallt.

Kanderade rosenblad

  1. Vispa upp äggvitorna med en gaffel lite lätt. Doppa i rosenbladen och sedan i sockret. Låt torka.
  2. Fyll en spritspåse med rosenkrämen. Ta en petit chou och spritsa tills den är fylld. Garnera med rosenbladen på toppen och häll lite rosensirap på toppen.

Vaniljkräm

  1. Vispa äggulorna och sockret fluffigt. #
  2. Koka upp mjölk med vaniljstången. Häll gräddkoket över äggblandningen. Fortsätt att vispa ordentligt.
  3. Häll tillbaka i kastrullen och sikta i maizenan. Vispa kraftigt tills det har blivit en tjock kräm. Häll upp i skål och låt svalna.

Karamellsås

  1. Blanda socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt puttra på låg värme tills sockret är upplöst.
  2. Fortsätt koka på mediumvärme utan att röra i sockret, tills såsen har mörk kolafärg. Tillsätt grädde och tillsätt smöret sedan. Ta från plattan och låt svalna.
  3. Fyll varje petit chou med vaniljkräm och lägg i ett hallon. Häll över lite karamellsås och strö över lite flingsalt.

Petit choux med jordgubbar och getost

  1. Skär jordgubbarna och lägg i en skål. Hacka lite basilika fint och blanda. Låt jordgubbarna stå och dra lite.
  2. Dela på en petit chou.
  3. Vispa ost och grädde fluffigt och spritsa i ena halvan. Lägg lite jordgubbar över. Sätt på locket.
  4. Lägg på ett fat och servera med lite creme de balsamico och ett glas torrt vitt vin till.