Pistagemousse med apelsin och havtorn

Pistagemousse med apelsin och havtorn
Foto: TV4
Alexandra Larsson
Alexandra Larsson

Pistagemousse med apelsin och havtorn

23 ingredienser

Pistagemousse med havtornsgelé, apelsinkrokant och apelsinkräm.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar

Ingredienser

portioner

Pistagepasta

  • 100 g pistagenötter
  • 100 g florsocker
  • 2 msk fläderblomssaft
  • vatten

Havtornsgelé

  • 2 gelatinblad
  • 0,5 dl havtornsjuice
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 msk strösocker

Pistagemousse

  • 150 g mjölk
  • 40 g pistagepasta
  • 50 g strösocker
  • 2 äggulor
  • 20 g majsmjöl
  • 100 g vispgrädde

Apelsinkrokant

  • 150 g mandelmjöl
  • 150 g strösocker
  • 40 g apelsinlikör
  • 75 g smör
  • 75 g apelsinjuice, färskpressad

Apelsinkräm

  • 100 g färskost
  • 0,25 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 apelsin

Gör så här

Pistagemassa

  1. Mixa nötter och florsocker. Tillsätt flädersaften. Tillsätt vatten tills du får en pastakonsistens.

Havtornsgelé

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min.
  2. Värm juice, vatten och socker, lägg i gelatinbladen och låt dem smälta.
  3. Häll upp lite i glasen som du ska servera moussen. Ställ in i kylen så det stelnar.

Pistagemousse

  1. Värm upp mjölken något.
  2. Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt pistagemassa, majsmjöl och mjölken, låt svalna.
  3. Vispa grädden fast. Vänd ihop allt när pistagesmeten svalnat.
  4. Fyll glasen ända upp och ställ in i kylen så det sätter sig.

Apelsinkrokant

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Smält smöret.
  3. Blanda ihop mandelmjöl och socker. Tillsätt apelsinlikör, filtrerad apelsinjuice och smöret.
  4. Fyll en sprits och spritsa ut längder. Grädda ca 4 minuter i ugnen, så att kanterna börjar få färg.
  5. Ta ut och rulla genast runt en träslev så du får som ett långt rör. Lägg ovanpå apelsinkrämen (se nedan).

Apelsinkräm

  1. Vispa philadelphiaost, vaniljsocker och skal från 1 apelsin.Vänd ner florsockret. Lägg en klick uppepå pistagemoussen.