Mormors kaka i nytt format

Mormors kaka i nytt format
Foto: TV4
Alexandra Larsson
Alexandra Larsson

Mormors kaka i nytt format

14 ingredienser

1 h

Laktos- och glutenfri kaka med marängtäcke, grädde och röda vinbär.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner långpanna
  • 50 g laktosfritt smör
  • 3 äggulor (spara vitorna)
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk vatten, kokande
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1,5 dl potatismjöl
  • 1,5 dl rismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 dl laktosfri mjölk/mandelmjölk

maräng

  • 6 äggvitor
  • 5 dl strösocker
  • 1 msk vanilj
  • 3 dl röda vinbär (frysta går bra)
  • laktosfri grädde, som topping

Gör så här

  1. Smält smöret.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt det kokande vattnet.
  4. Blanda alla torrvaror i en bunke och sikta ner i äggsmeten, vänd ihop allt.
  5. Tillsätt mjölken och sist i med smöret, blanda till jämn smet.
  6. Klä en långpanna med bakplåtspapper, och häll ut smeten i långpannan. Grädda nedre delen av ugnen 12-15 min. Ta ut och höj temperaturen till 250 grader.

Marängen

  1. Vispa äggvitorna på låg växel, när det börjar bli fast tillsätter du socker och vaniljsocker, lite i taget.
  2. Vänd i vinbären (spara några till garnering).
  3. Vill du stansa ut runda formar ut kakan gör du det nu, spara några utan maräng och använd som bottnar sen.
  4. Spritsa ut marängen uppepå, och grädda ytterligare 5 min, längst upp i ugnen. Ha koll så inte marängen bränns.

Servering

  1. Vispa laktosfri grädde. Lägg på marängdelen och klicka lite grädde uppepå marängen, och lägg en vinbärskvist uppepå.