Havskräfta med steksky och komburedutktion

Havskräfta med steksky och komburedutktion
Foto: TV4
Joakim Almqvist KK 2023
Joakim Almqvist KK 2023

Havskräfta med steksky och komburedutktion

Av: Joakim Almqvist

Från: Kockarnas kamp

18 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 4 råa havskräftor (à 220-250 g)
  • 400 g schalottenlök
  • 200 g krondill
  • 3 g kardemummakapsel (grön)
  • 0,5 vaniljstång, snittad
  • 40 g reducerad soffritto (finhackad morot, selleri och gul lök)
  • 300 g vitlökssmör, brynt
  • 0,3 g saffran
  • 1,5 dl kolsyrat vatten
  • 700 g kombu
  • 8,5 dl vatten (att koka upp kombun med)
  • 1,2 g agar-agar
  • 4 g wasabiolja
  • 100 g morot, skalad
  • 80 g lag (1 del ättika + 1 del socker+ 1 del vatten)
  • 20 g söt senap (Johnnys)
  • 10 g smör, grillat
  • 10 g citronsaft
  • 10 g limejuice

Gör så här

  1. Separera stjärt från huvud och ta bort klorna på havskräftorna. Skala kräftstjärtarna och torrsalta försiktigt. Lägg på C-towel, låt torka i kyl i ca 3 timmar.
  2. Finhacka schalottenlök och bryn försiktigt i tjockbottnad kastrull. Tillsätt krondill, kardemumma och vaniljstång. Gå därefter i med brynt vitlökssmör och soffritto, låt bryna 5 minuter.
  3. Tillsätt havskräftsklorna med skal och saffran. Häll på kolsyrat vatten och låt reducera tills ca 2,5 dl vätska återstår. Sila sedan av.
  4. Koka upp kombun tillsammans med vattnet i en kastrull. Låt stå och vila 1 timme.
  5. Lyft upp kombun och reducera vätskan till 2 dl återstår.
  6. Rör ner agar agar och kyl av.
  7. Mixa sedan i Termomixer med wasabiolja tills konsistensen är som fluid gel, häll över i en liten spritspåse.
  8. Riv morötterna fint på ett rivjärn. Rör ihop morötterna med 1-1-1 lagen och senap, låt marinera ca 1 timme. Pressa sedan ut vätskan
  9. Grilla havskräftshuvudena och pensla med havskräftsreduktionen.
  10. Ta ut stjärtarna ur kylen.
  11. Pensla med grillat smör och karmalisera med brännare i ca 40 sekunder per stjärt.
  12. Smaka upp havskräftsreduktionen med citrus och servera enligt bild.