Hårdstekt brysselkål

Hårdstekt brysselkål

Hårdstekt brysselkål

Av: Victoria Nordström

Från: Nyhetsmorgon

12 ingredienser

30 m

Hårdstekt brysselkål med stiltonkräm och karamelliserade miso-valnötter.

Ingredienser

portioner4 - 6

Karamelliserade miso-valnötter

  • 2 dl blandade nötter (t.ex. valnötter)
  • 1,5 msk smör
  • 3 msk honung
  • 1,5 msk misopasta

Stiltonkräm

  • 200 g stiltonost
  • 3 msk grädde
  • 4 msk vatten

Brysselkål

  • 500 g brysselkål
  • olja
  • salt
  • 1 citron (ekologisk)
  • svartpeppar

Gör så här

Karamelliserade miso-valnötter

  1. Hacka nötterna grovt och rosta dem gyllene i en torr medelvarm stekpanna. Lägg åt sidan.
  2. Smält smöret i stekpanna och tillsätt honung samt miso. Låt det bubbla under omrörning tills allt har smält ihop.
  3. Sänk värmen och rör i nötterna.
  4. Häll ut allt på en bit bakplåtspapper, peta isär nötterna och låt svalna.

Stiltonkräm

  1. Mixa stilton, grädde och vatten till en slät kräm. Bred ut på ett mindre fat.

Brysselkål

  1. Skär bort roten och ansa ca hälften av brysselkålen.
  2. Plocka de yttersta kålbladen och massera dem med lite olja och salt.
  3. Sprid ut bladen på fatet ovanpå stiltonkrämen.
  4. Skär resterande brysselkål i kvartar med roten intakt.
  5. Värm rikligt med olja i en stekpanna på hög värme.
  6. Hårdstek brysselkålen tills den är gyllene på båda sidor.
  7. Lägg över brysselkålen på hushållspapper för att rinna av.
  8. Toppa fatet med kålen samt riv över citronzest och pressa över några droppar citron.
  9. Avsluta med valnötterna och svartpeppar. Ät genast.