Fransk lingon- och marängtarte

Fransk lingon- och marängtarte
Foto: TV4

Fransk lingon- och marängtarte

Av: Hans - Falun

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

Fransk lingon- och marängtarte med smak av mörk rom. Receptet är beräknat till fyra personer.

Vintips från Hans
Charles de Fère Jean-Louise Rosé, nr 77119, 59 kr
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

pajdeg

  • 250 g smör, rumstempererat
  • 450 g vetemjöl
  • 100 g strösocker
  • 2 äggulor
  • 2 äggvitor, vispade

Fyllning

  • 5 dl osockrade lingon
  • 2 ägg
  • 0,5 dl mörk rom
  • 1 dl rörsocker, till lingonen
  • 1 dl vitt socker, till fyllningen
  • 1 dl mandelspån

Gör så här

Pajdeg

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda sockret, smöret och äggulor i matberedaren och häll i mjölet.
  3. Vispa äggvitan och häll i.
  4. Kör det hela tills det blivit en deg.
  5. Klä en pajform med degen och ställ in i kylen i 1 timme.
  6. Grädda pajskalet i cirka 10-15 minuter.

Fyllning

  1. Blanda lingonen med råsocker och rom några timmar innan tillagningen och låt det dra ca 2-3 timmar.
  2. Vispa äggen och det vita sockret till skum, häll i mandelflarn.
  3. Fyll pajformen med de avrunna lingonen.
  4. Häll över mandelskummet, jämna till ytan och grädda i ugnen på 175 grader i ca 20-25 minuter.
  5. Servera gärna med en klick grädde.